
ZDG: Proiectul privind monitorizarea traficului rutier, câștigat de o firmă cu fondatori în patru țări și cu administrator donator al PDM
O companie nou-fondată, cu ramificații în Bulgaria, Cipru, Slovacia și Ucraina, dar administrată de un fost donator al Partidului Democrat din Moldova, a fost selectată, la început de iunie 2019, de către fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de partener privat pentru dezvoltarea sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere din R. Moldova.Contractul între stat și partenerul privat nu a fost însă semnat pentru că, la câteva zile după desemnarea câștigătorului, guvernarea s-a schimbat. Noua conducere a Ministerului Afacerilor Interne a inițiat o anchetă pentru a verifica activitatea firmelor care au câștigat proiectul, scrie Ziarul de Gardă.
・
La 8 februarie 2019, pe pagina web a Guvernului, a fost publicat pentru consultări publice proiectul de hotărâre „cu privire la aprobarea obiectivelor, condițiilor parteneriatului public-privat privind crearea Sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere în R. Moldova (SASSPR) și a cerințelor generale privind selectarea partenerului privat”.
Trei zile mai târziu, pe 11 februarie, proiectul, al cărui autor este Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a fost aprobat de Guvern. Ulterior, pe 29 martie, MAI a anunțat concursul public de selectare a partenerului privat pentru implementarea proiectului.
Ofertele urmau să fie deschise în cadrul ședinței Comisiei de selectare din 30 mai 2019, iar câștigătorul anunțat în termen de 3 zile lucrătoare de la data semnării procesului verbal.
„Sunt făcute niște verificări pe plan național”
Deși a trecut o lună de zile de la desemnarea câștigătorului, contractul încă nu a fost semnat. „Nu este niciun contract semnat. A fost derulat concursul de către aparatul central al MAI. A fost elaborată documentația standard, care a fost la baza concursului respectiv. El a durat 60 de zile din momentul anunțării. Până la urmă, a fost depusă o singură ofertă pentru participarea la concurs. Conform evaluării efectuate de comisia de concurs s-a stabilit că, în principiu, oferta corespunde cerințelor stipulate.
Urmează ca la etapa viitoare să fie analizat și definitivat un proiect de contract care urmează la rândul său să fie negociat cu potențialul participant. Acum suntem la etapa când au fost făcute examinările ofertei depuse. Contractul nu a fost semnat. Până atunci, mai sunt etape de trecut. E o asociere din câteva companii, care au fondat o altă firmă în R. Moldova”, a precizat Andrian Șova, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.
Dorin Purice, secretar de stat în cadrul MAI, spune că, în acest moment, instituția, dar și alte organe ale statului efectuează cercetări pentru a stabili detalii despre activitatea firmelor implicate în proiect. „Sunt făcute niște verificări pe plan național, niște verificări înainte de a negocia acel contract, ca să știm exact cine sunt companiile care fac parte din consorțiu.
Deocamdată, nu se negociază. Dacă în urma verificărilor va fi totul în regulă și vor fi eliminate riscurile și dacă în continuare se va considera că proiectul este important pentru noi și este rațional, atunci cred că se va purcede la negocierea acelui contract, care este unul destul de complicat, iar noi nu avem dreptul la greșeală”, a menționat Purice, evitând să pronunțe numele companiei desemnate câștigătoare.
Administratorul partenerului privat, ex-funcționar de stat, donator către PDM în 2018
ZdG a constatat că firma care a câștigat concursul organizat de MAI a fost înregistrată la Chișinău la 23 mai 2019, cu doar 7 zile înainte de expirarea termenului de depunere a dosarului de participare. „Wise Security Solutions” SRL are un capital social de 100 de mii de lei și patru fondatori din patru țări diferite: bulgarul Valentin Kirov (3%), firma ucraineană „MKM Service LTD” (24%), compania din Slovacia „Strategy Consulting SRO” (24%) și firma din Cipru „Olvitech Corporation Limited” (49%). SRL-ul fondat în R. Moldova pentru participarea la licitație are adresa juridică într-o clădire de oficii din Chișinău și este administrat de cetățeanul R. Moldova, Roman Fricățel.
Acesta este originar din Orhei și a activat anterior la Ministerul Economiei și Curtea de Conturi, în calitate de controlor de stat. Numele lui Roman Fricățel apare în cel puțin un raport al Comisiei Electorale Centrale, unde se regăsește informația că ar fi donat, la 9 ianuarie 2018, 10 mii de lei pentru PDM, condus atunci de Vladimir Plahotniuc. Conform informațiilor din baza de date a Agenției Servicii Publice, în R. Moldova există o singură persoană cu numele și prenumele Roman Fricățel.

Patru entități din patru țări diferite, printre fondatori
Firma ucraineană „MKM Service”, care deține 24% din capitalul social al „Wise Security Solutions” SRL, conform informațiilor de pe pagina sa web, are o experiență de 20 de ani pe piața telecomunicațiilor din țara vecină, fiind succesoarea firmei „MKM Telekom” LTD, având ca principal acționar compania germană Siemens.
Informații oficiale despre compania slovacă „Strategy Consulting SRO”, implicată în proiect cu 24%, sunt foarte puține. Pe un site al unei companii cu denumire similară din Slovacia se spune că firma este în proprietatea lui Martin Lengyel, un fost purtător de cuvânt al premierului slovac Mikuláš Dzurinda la începutul anilor 2000. Conform informațiilor publice, cetățeanul bulgar din afacere are activități în domeniul IT și nu deține afaceri importante în Bulgaria.
Compania „Olvitech Corporation Limited”, cu sediul în Cipru, care deține 49% din capitalul social al „Wise Security Solutions” SRL, are oficii în Israel și Rusia, fiind condusă de cetățeana Israelului, Elya Presman. Originară din orașul Petah Tikva aceasta este, la rându-i, căsătorită cu un cetățean al Belarusului.
Conform unor surse, aceasta a fost în ultimele săptămâni la Chișinău, fiind implicată în negocierea contractului și chiar elaborarea caietului de sarcini. ZdG a remis întrebări prin email la toate companiile implicate în fondarea firmei „Wise Security Solutions” SRL, doar că, până la închiderea ediției, nu am primit răspunsuri.
Citește continuarea materialului pe Ziarul de Gardă.