Inițiativele democraților de audiere a doi miniștri, respinse de Parlament

Inițiativele democraților de audiere a doi miniștri, respinse de Parlament

Democrații au încercat pentru a doua oară, fără succes, audierea în plenul Parlamentului a ministrului Afacerilor Externe și a Integrării Europene, Nicu Popescu. Ca motiv a servit declarația demnitarului potrivit căreia conflictul armat de pe Nistru din 1992 a fost un „război civil”. Tot fracțiunea PD a cerut audierea ministrei Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Georgeta Mincu, în legătură cu calamitățile naturale din ultimele zile și acțiunile întreprinse de minister pentru lichidarea efectelor intemperiilor.

Propunerea de a audiere a șefei de la Agricultură a fost calificată de deputatul Andrei Năstase ca „populism ieftin”, iar socialista Zinaida Greceanîi i-a „asigurat” pe democrați că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a gestiona efectele calamităților din ultima perioadă.

„În ultima perioadă, țara noastră a fost afectată de calamități naturale, preponderent de grindină, care au afectat fermierii și gospodăriile individuale. Vedem lipsa unor acțiuni concrete din partea Guvernului și a comisiei special create. Am văzut doar declarații populiste, de PR de la președinte. Sunt prejudicii considerabile, de sute de milioane, care afectează și vor afecta în continuare agricultorii. N-am văzut o implicare plenară. Solicităm audierea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Georgeta Mincu, pentru a prezenta rezultatele evaluării, care sunt consecințele pagubelor și care va fi intervenția din partea Guvernului pentru repararea prejudiciului agricultorilor”, și-a motivat propunerea deputatul Nicolae Ciubuc.

Publicitate

Precizăm că în această săptămână ploile și vântul puternic au doborât mai mulți copaci, au distrus acoperișuri și au făcut stricăciuni în special în sudul și în nordul Republicii Moldova. În același timp, grindina a compromis culturile agricole din mai multe regiuni.

Citește și: Grindină puternică în nordul țării. Furtuna a doborât copaci la Briceni și a făcut stricăciuni la Bălți (FOTO)

La scurt timp, Igor Dodon a făcut apel la Guvern pentru a crea o comisie specială care „să analizeze rapid consecințele intemperiei și să identifice ajutoarele de care trebuie să beneficieze sinistrații.

Vezi și: Copaci smulși din rădăcină, culturi compromise și acoperișuri distruse. Consecințele furtunii din nordul republicii (GALERIE FOTO)

Amintim că este pentru a doua oară când fracțiunea PD propune audierea în plenul Legislativului a noului ministru de Externe. După ce, într-o vizită la București, a declarat că conflictul de pe Nistru a fost un „război civil”, Nicu Popescu a recunoscut că a comis „o gafă”.

Vezi și: Nicu Popescu regretă „gafa” pe care a comis-o: Sintagma „război civil” nu a fost tocmai potrivită (VIDEO)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal