„Eduard Harunjen trebuie în regim de urgență să se prezinte în Parlament și să solicite ridicarea imunității la jumătate din deputații Partidului Șor, care figurează în raportul Kroll II drept beneficiari ai creditelor neperformante din băncile moldovenești. Acești oameni trebuie reținuți imediat și judecați pentru complicitate, iar Șor trebuie dat în căutare internațională”, a declarat deputata blocului ACUM, Maria Ciobanu.

„Doamna Ciobanu, parcă sunteți și judecător și procuror într-o singură persoană. Și nu înțelegem de ce ne învinuiți, de ce nu puneți aceeași întrebare la faptul că doamna președintă a Parlamentului este menționată în raportul Kroll, și soțul ei e beneficiarul mai multor fonduri furate din bănci. Dar votul doamnei Sandu din Guvernul Filat, legat de furtul miliardului, cum îl comentați?”, a replicat Marina Tauber.

„Nu prea sunteți inventivi în acuzațiile voastre, nu aveți această capacitate, de aceea vă rog să vă conformați la alte proceduri”, a intervenit Zinaida Greceanîi.

„Mi se pare că obrăznicia dumneavostră nu are margini”, a intervenit din partea socialiștilor deputatul Ion Ceban. „Ați spus două falsuri. Doamna Greceanîi nu e vizată în raport. Asta e unu. Și doi: țineți cont de ceea ce spuneți. În acest raport credeam că e vorba de un miliard, dar cifra se ridică la sume enorme. Bani care n-au fost plătiți pensionarilor, mamelor cu copii, tinerilor, care n-au ajuns la universități, spitale și în alte locuri. Harunjen trebuie să vină aici și să ridice imunitatea celor care sunt vizați aici. Mai devreme sau mai târziu, cu acest sau cu alt procuror, acest lucru se va întâmpla. Și terminați să tirajați minciuni la holdingurile voastre amândouă”, a declarat, vizibil deranjat, vicepreședintele Legislativului.

Amintim că, potrivit secretarului comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, Lilian Carp, în raportul Kroll II de investigare a devalizării sistemului bancar moldovenesc se regăsesc majoritatea deputaților fracțiunii Șor. Cel mai des apare numele lui Ilan Șor.

Raportul dat publicității joi, 4 iulie, nu conține lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare. Documentul afirmă că această listă va fi remisă separat Procuraturii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!