Inițial democrații au propus să fie reprezentați în comisia de anchetă de fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu și fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari. Propunerea a fost respinsă invocându-se existența unor conflicte de interese.  

„Eu sunt șocat de dorința voastră de a intra în componența acestei comisii. Ați avut ocazia să o faceți din 2016. Nu ați avut niciun interes până acum”, a declarat Litvinenco. 

„Știm foarte bine că pe parcursul guvernării PDM frauda bancară nu a fost investigată, s-a venit numai cu minciuni. Poate ar fi cazul ca reprezentanții opoziției să fie alții decât cei din PDM. Poate găsim persoane mult mai integre decât reprezentanții acestui partid”, a întrebat deputatul PPDA, Liviu Vovc.

„E adevărat că e greu să găsești în Partidul Democrat persoane care nu ar avea nicio legătură cu frauda bancară. Dar eu cred că sunt astfel de persoane în fracțiunea PD”, a răspuns Litvinenco.

Replica parlamentarului a trezit nemulțumirea democraților care i-au cerut să nu vină cu astfel de acuzații publice.


Replicile au continuat și după ce democrații au venit cu alte două propuneri: Alexandru Jizdan și Grigore Repeșciuc.

„Noi am vrea să-l scutim pe dl Candu de un dosar penal. El este în conflict de interese”, a declarat Sergiu Litvinenco.

„Dle Litvinenco ar trebui să vă abțineți de la afirmații cu dosare sau integritate. Dvs ați acuzat și persoana mea și întreaga fracțiune. În mod obișnuit aici se pot face propuneri. Eu personal pot să accept că aș fi în conflict de interese. Aici pe loc fracțiunea a venit cu alte două propuneri. Aici pe loc puteți aproba. ... Dvs intimidați opoziția parlamentară. Fiecare membru al acestei fracțiuni are un mandat dat de cetățenii Republicii Moldova. Când dvs menționați că voi fi supus unei anchete penale, nu dvs trebuie să faceți acest lucru. Este procuratura pentru asta”, a replicat Andrian Candu.


Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a menționat că fracțiunea PPDA va examina minuțios orice candidatură care va veni din partea Partidului Democrat. 

„Fiecare candidatură din partea PDM va fi examinată foarte atent. În cadrul acestei anchete este vizat dl Candu, dl Plahotniuc și alte persoane din PDM și orice persoană din partea PDM va fi examinată foarte atent de PPDA. Noi nu vom vota pe oricine”, a declarat Slusari.

Amintim că la ședința Parlamentului din 10 iunie a fost aprobată hotărârea de constituire a unei Comisii de anchetă pentru investigarea fraudei bancare. Atunci, fracțiunea Partidului Democrat a lipsit și nu a putut veni cu propuneri privind componența nominală a comisiei.

În prezent, comisia este formată din trei deputați socialiști ( Adrian Lebedinschi, Vladimir Golovatiuc și Vladimir Țurcan) și trei deputați din partea Blocului ACUM (Lilian Carp, Alexandru Slusari și Dumitru Alaiba). Potrivit hotărârii din 10 iunie, în comisia de anchetă au fost ținute trei locuri libere pentru PD și Partidul Șor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!