Deputatul Viorel Melnic recunoaște că a fost interpusul lui Ilan Șor la Unibank: „A fost un lucru nobil”

Deputatul Viorel Melnic recunoaște că a fost interpusul lui Ilan Șor la Unibank: „A fost un lucru nobil”

Deputatul independent Viorel Melnic, anterior șef al Serviciului Vamal și consilier al primarului de Orhei, Ilan Șor, a recunoscut că a avut relații de afaceri cu liderul Partidului Șor. Parlamentarul a declarat însă că doar și-a dat acordul ca Șor să-i folosească numele drept acționar la Unibank, că a fost un lucru „nobil”, dar că odată cu publicarea Raportului Kroll II are multe întrebări pentru fostul primar de Orhei, scrie Ziarul de Gardă.

„Am fost acționar în bancă, ceea ce nu înseamnă nimic. La fel ca mine au fost și alte multe persoane notorii. Am dat acordul să fiu acționar în bancă. Dar raportul Kroll, cu părere de rău, foaie după foaie, a arătat mai mult acționarii decât beneficiarii finali ai schemei și ai furtului miliardului”, a răspuns Viorel Melnic, abordat de jurnaliști înainte de ședința de astăzi a Parlamentului.

Melnic a calificat drept „show mediatic” ceea ce se întâmplă în jurul raportului Kroll și a declarat că beneficiarii finali ar fi, de fapt, ascunși. Totodată, deputatul s-a arătat rezervat față de veridicitatea Raportului Kroll.

Publicitate

„Am fost persoane interpuse acolo la rugămintea lui Șor și ulterior, prin depozițiile sale, Ilan Șor a spus că este, de fapt, administratorul efectiv al băncilor. Sunt niște momente diferite de cele care urmează a fi descoperite prin raportul Kroll. Depozițiile lui Șor au fost mult mai complexe decât Raportul Kroll”, a declarat Melnic citându-l pe Viorel Chetraru, care a calificat primul Raport Kroll drept „beletristică”.

„Mi-am asumat această responsabilitate pentru că era un lucru, în primul rând, nobil, pe de altă parte, nu e nimic periculos în asta ca să fii acționar. Lui îi trebuiau nume notorii. Pentru noi nu era nimic greu și problematic”, a precizat Viorel Melnic, afirmând că îl așteaptă pe Ilan Șor ca să-l întrebe despre niște „lucruri care nu-mi sunt clare acum”, dar că nu are de gând să depună depoziții împotriva acestuia.

Viorel Melnic a fost ales deputat independent în Parlamentul R. Moldova, după ce a câștigat circumscripția nr. 48, organizată în regiunea transnistreană.

În 2006, Viorel Melnic a devenit viceministru al Economiei, iar în anii 2008-2009 a fost şef al Serviciului Vamal. Până în anul 2015, Melnic a făcut parte din PSRM, fiind exclus din structurile de conducere ale formațiunii după ce Igor Dodon ar fi aflat despre implicarea sa în schemele frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Numele lui Viorel Melnic apare în raportul Kroll II.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal