Reportaj: Dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății, partea I: Ambulanțe reutilate din microbuze marfare sau cumpărate cu 20.000 de euro mai scump (VIDEO)

Reportaj: Dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății, partea I: Ambulanțe reutilate din microbuze marfare sau cumpărate cu 20.000 de euro mai scump (VIDEO)

După mărturisirile legate de achizițiile dubioase ale insulinei biosimilare „Strim”, apar noi dezvăluiri de posibile nereguli în sistemul de sănătate. Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a decis să iasă la rampă cu declarații despre achizițiile ambulanțelor. Oficialul afirmă că ultimele licitații ar fi fost neconforme, utilate artizanal sau că statul a plătit pentru ele mai mult decât dublu. La rândul său, fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu, consideră că Boris Gîlca încearcă „să pară sfânt” și că la rândul său „are multe pete”. La cealaltă extremă, CNA confirmă că are în gestiune o cauză penală legată de achiziția ambulanțelor.

Notă: În cazul în care aveți dificultăți la vizionarea video, accesați acest link.

În discuția cu AGORA, primul lucru pe care ni l-a spus Gîlca e că a fost „o persoană incomodă conducerii de la minister, în special doamnei Silvia Radu”.

Publicitate

„Eu întotdeauna am avut o verticalitate și o demnitate umană. Nimeni nu poate să-mi impună că am facilitat anumite scheme, că am anumite activități”, ne spune oficialul.

Din interviul pe care l-am înregistrat cu Boris Gîlca, vă prezentăm prima parte, dedicată ambulanțelor de tip Mercedes, de tip „Soboli” și ambulanțele care așa și nu au ajuns în R. Moldova.

Ambulanțele rusești „Soboli”

Potrivit lui Gîlca, achiziția ambulanțelor „Soboli” „a fost o licitație defectuoasă”.

„Au fost procurate 69 de ambulanțe la un preț de 36.000 de euro fiecare ambulanță. Dacă o să vă uitați pe site-ul oficial al producătorului rusesc, aceste ambulanțe, la fabrică, sunt ceva în jur de 16.000 de euro. Termenul de livrare a acestor ambulanțe a fost la 15 mai 2018. La acea dată au fost livrate doar câteva ambulanțe în R. Moldova. Conform condițiilor contractului, se cerea rezilierea contractului, ceea ce am și făcut într-o scrisoare – vă pot arăta – unde am cerut CNAMUP-ului rezilierea acestui contract. A fost un mic scandal pe intern atunci, a fost remisă o altă scrisoare, a fost anulată scrisoarea mea și s-a spus că trebuie să urmărim, să monitorizăm și să livrăm aceste ambulanțe în termen cu informarea ministerului”, spune secretarul general de stat.

El susține că în presă a fost „o campanie dirijată pentru a duce în eroare opinia publică cu privire la calitatea acestor ambulanțe”.

„Toți s-au expus de ce procurăm ambulanțe de o așa proastă calitate, pe care nici rușii până la urmă nu prea le folosesc”.

Autor:

„Echipamentele medicale sunt, majoritatea dintre ele, de producție chinezească, care nu induc credibilitate de utilizare pe termen lung. Acest lucru a fost la fel raportat. Acele echipamente care au fost instalate pe ambulanțe au fost la fel procurate separat și instalate pe ambulanțe, în Chișinău. Sunt chiar neconforme aceste ambulanțe, dacă vreți, pentru că echipamentele au fost montate local, probabil în condiții artizanale”, afirmă Gîlca.

Boris Gîlca spune că cele 36 de ambulanțe Mercedes, prezentate cu fast în toamna lui 2018, au fost furnizate în baza unei „licitații defectuoase, organizate de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, de la o companie turcească.

„Au fost de fapt procurate niște microbuze Mercedes marfare care au fost reutilate în ambulanțe. Și acest lucru este dovedit. Au fost reutilate de compania turcească din microbuze în ambulanțe, dotate cu echipamentele necesare pentru ambulanțe de tip B și livrate în R. Moldova”.

„Ceea ce trebuie să știți e că multe dintre ele au probleme tehnice, nimeni nu le-a luat sub asistență tehnică aici în R. Moldova. Majoritatea dintre ele au probleme cu aerul condiționat fie la șofer, fie la pacient și alte defecțiuni. Sunt ambulanțe neconforme”, susține Gîlca.

Autor:

De cealaltă parte, în ziua lansării, fostul premier Pavel Filip declarat: „Această investiție este făcută din bugetul statului și eu spun acest lucru cu mândrie”.

Ambulanțele care nu au ajuns

În luna iulie 2018, Banca de dezvoltare a Consiliului Europei a acordat Republicii Moldova un împrumut în valoare de 12 milioane de euro pentru procurarea de 180 de ambulanțe noi. Multe dintre ele așa și nu au ajuns în Moldova.

„Când Guvernul a contractat un credit de 12 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Dezvoltare, pentru procurarea unui nou lot de 168 de ambulanțe de tip B și C, ministerul a emis un ordin de crearea a unui grup de lucru pentru elaborarea unui caiet de sarcini pentru aceste ambulanțe. În cadrul acestor ședințe, avem cinci protocoale, am elaborat acest caiet de sarcini. Poziția ministerului a fost foarte fermă: vom procura doar ambulanțe pe benzină, care sunt mai puțin poluante. Nu s-a ținut cont de acest lucru. Până la urmă, caietul de sarcini remis CAPCS era ca ambulanțele să fie pe benzină și cu tracțiune 4x2. Ca la sfârșit în licitație să apară motoarele pe motorină și cu tracțiune 4x4. Deci au făcut cumva aceste aranjamente”, consideră secretarul de stat.

Reacții

Am contactat-o pentru un comentariu pe fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu. Iată ce răspuns am primit:

„Toate acuzațiile domnului Gîlcă sunt false. El încearcă acuma să pară sfânt, deoarece intenționează probabil să-și păstreze fotoliul, dar e ca un câine dalmațian cu prea multe pete și cred că în timp se vor convinge toți de acest lucru”, spune Radu.

Autor:

Silvia Radu ne-a declarat că ministrul Sănătății nu se ocupă de organizarea licitațiilor. Acest lucru era în responsabilitatea unei comisii din care a făcut parte Gîlca.

„În cazul în care există nereguli ca ele să fie cercetate corespunzător de organele de drept. Vreau să spun că toate acțiunile mele în calitate de ministru au corespuns legislației din R. Moldova. Eu am stat întotdeauna cu legea în mână, am respectat cadrul legal, am acționat doar în interesul cetățenilor și nu mi-e rușine de nimic din ce am făcut din calitatea mea de ministru”, a conchis fosta ministră.

AGORA a contactat Centrul Național Anticorupție pentru a afla dacă există o anchetă în cazul ambulanțelor. „Avem o asemenea cauză penală în procedură și se efectuează acțiuni de urmărire penală”, a fost răspunsul oferit de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Pentru a reacționa la acuzații, Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească a cerut să-i fie remisă o solicitare de presă. Vom reveni cu răspunsul instituției.

Nimeni din administrația Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate nu a fost de găsit pentru comentarii. Între timp, șeful CAPCS, Ivan Antoci, a fost vizat în „Dosarul insulinelor” la CNA.

În curând, AGORA va venit cu alte două dezvăluiri din domeniul sănătății, făcute de Boris Gîlca. Rămâneți cu ochii pe noi.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal