Reportaj: Dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății, partea I: Ambulanțe reutilate din microbuze marfare sau cumpărate cu 20.000 de euro mai scump (VIDEO)

Reportaj: Dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății, partea I: Ambulanțe reutilate din microbuze marfare sau cumpărate cu 20.000 de euro mai scump (VIDEO)

După mărturisirile legate de achizițiile dubioase ale insulinei biosimilare „Strim”, apar noi dezvăluiri de posibile nereguli în sistemul de sănătate. Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a decis să iasă la rampă cu declarații despre achizițiile ambulanțelor. Oficialul afirmă că ultimele licitații ar fi fost neconforme, utilate artizanal sau că statul a plătit pentru ele mai mult decât dublu. La rândul său, fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu, consideră că Boris Gîlca încearcă „să pară sfânt” și că la rândul său „are multe pete”. La cealaltă extremă, CNA confirmă că are în gestiune o cauză penală legată de achiziția ambulanțelor.

Notă: În cazul în care aveți dificultăți la vizionarea video, accesați acest link.

În discuția cu AGORA, primul lucru pe care ni l-a spus Gîlca e că a fost „o persoană incomodă conducerii de la minister, în special doamnei Silvia Radu”.

„Eu întotdeauna am avut o verticalitate și o demnitate umană. Nimeni nu poate să-mi impună că am facilitat anumite scheme, că am anumite activități”, ne spune oficialul.

Din interviul pe care l-am înregistrat cu Boris Gîlca, vă prezentăm prima parte, dedicată ambulanțelor de tip Mercedes, de tip „Soboli” și ambulanțele care așa și nu au ajuns în R. Moldova.

Ambulanțele rusești „Soboli”

Potrivit lui Gîlca, achiziția ambulanțelor „Soboli” „a fost o licitație defectuoasă”.

„Au fost procurate 69 de ambulanțe la un preț de 36.000 de euro fiecare ambulanță. Dacă o să vă uitați pe site-ul oficial al producătorului rusesc, aceste ambulanțe, la fabrică, sunt ceva în jur de 16.000 de euro. Termenul de livrare a acestor ambulanțe a fost la 15 mai 2018. La acea dată au fost livrate doar câteva ambulanțe în R. Moldova. Conform condițiilor contractului, se cerea rezilierea contractului, ceea ce am și făcut într-o scrisoare – vă pot arăta – unde am cerut CNAMUP-ului rezilierea acestui contract. A fost un mic scandal pe intern atunci, a fost remisă o altă scrisoare, a fost anulată scrisoarea mea și s-a spus că trebuie să urmărim, să monitorizăm și să livrăm aceste ambulanțe în termen cu informarea ministerului”, spune secretarul general de stat.

El susține că în presă a fost „o campanie dirijată pentru a duce în eroare opinia publică cu privire la calitatea acestor ambulanțe”.

„Toți s-au expus de ce procurăm ambulanțe de o așa proastă calitate, pe care nici rușii până la urmă nu prea le folosesc”.

„Echipamentele medicale sunt, majoritatea dintre ele, de producție chinezească, care nu induc credibilitate de utilizare pe termen lung. Acest lucru a fost la fel raportat. Acele echipamente care au fost instalate pe ambulanțe au fost la fel procurate separat și instalate pe ambulanțe, în Chișinău. Sunt chiar neconforme aceste ambulanțe, dacă vreți, pentru că echipamentele au fost montate local, probabil în condiții artizanale”, afirmă Gîlca.

Ambulanțele Mercedes

Boris Gîlca spune că cele 36 de ambulanțe Mercedes, prezentate cu fast în toamna lui 2018, au fost furnizate în baza unei „licitații defectuoase, organizate de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, de la o companie turcească.

„Au fost de fapt procurate niște microbuze Mercedes marfare care au fost reutilate în ambulanțe. Și acest lucru este dovedit. Au fost reutilate de compania turcească din microbuze în ambulanțe, dotate cu echipamentele necesare pentru ambulanțe de tip B și livrate în R. Moldova”.

„Ceea ce trebuie să știți e că multe dintre ele au probleme tehnice, nimeni nu le-a luat sub asistență tehnică aici în R. Moldova. Majoritatea dintre ele au probleme cu aerul condiționat fie la șofer, fie la pacient și alte defecțiuni. Sunt ambulanțe neconforme”, susține Gîlca.

De cealaltă parte, în ziua lansării, fostul premier Pavel Filip declarat: „Această investiție este făcută din bugetul statului și eu spun acest lucru cu mândrie”. 

Ambulanțele care nu au ajuns

În luna iulie 2018, Banca de dezvoltare a Consiliului Europei a acordat Republicii Moldova un împrumut în valoare de 12 milioane de euro pentru procurarea de 180 de ambulanțe noi. Multe dintre ele așa și nu au ajuns în Moldova.

„Când Guvernul a contractat un credit de 12 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Dezvoltare, pentru procurarea unui nou lot de 168 de ambulanțe de tip B și C, ministerul a emis un ordin de crearea a unui grup de lucru pentru elaborarea unui caiet de sarcini pentru aceste ambulanțe. În cadrul acestor ședințe, avem cinci protocoale, am elaborat acest caiet de sarcini. Poziția ministerului a fost foarte fermă: vom procura doar ambulanțe pe benzină, care sunt mai puțin poluante. Nu s-a ținut cont de acest lucru. Până la urmă, caietul de sarcini remis CAPCS era ca ambulanțele să fie pe benzină și cu tracțiune 4x2. Ca la sfârșit în licitație să apară motoarele pe motorină și cu tracțiune 4x4. Deci au făcut cumva aceste aranjamente”, consideră secretarul de stat.


Reacții 

Am contactat-o pentru un comentariu pe fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu. Iată ce răspuns am primit:

„Toate acuzațiile domnului Gîlcă sunt false. El încearcă acuma să pară sfânt, deoarece intenționează probabil să-și păstreze fotoliul, dar e ca un câine dalmațian cu prea multe pete și cred că în timp se vor convinge toți de acest lucru”, spune Radu.

Silvia Radu ne-a declarat că ministrul Sănătății nu se ocupă de organizarea licitațiilor. Acest lucru era în responsabilitatea unei comisii din care a făcut parte Gîlca.

„În cazul în care există nereguli ca ele să fie cercetate corespunzător de organele de drept. Vreau să spun că toate acțiunile mele în calitate de ministru au corespuns legislației din R. Moldova. Eu am stat întotdeauna cu legea în mână, am respectat cadrul legal, am acționat doar în interesul cetățenilor și nu mi-e rușine de nimic din ce am făcut din calitatea mea de ministru”, a conchis fosta ministră.

AGORA a contactat Centrul Național Anticorupție pentru a afla dacă există o anchetă în cazul ambulanțelor. „Avem o asemenea cauză penală în procedură și se efectuează acțiuni de urmărire penală”, a fost răspunsul oferit de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Pentru a reacționa la acuzații, Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească a cerut să-i fie remisă o solicitare de presă. Vom reveni cu răspunsul instituției.

Nimeni din administrația Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate nu a fost de găsit pentru comentarii. Între timp, șeful CAPCS, Ivan Antoci, a fost vizat în „Dosarul insulinelor” la CNA.

În curând, AGORA va venit cu alte două dezvăluiri din domeniul sănătății, făcute de Boris Gîlca. Rămâneți cu ochii pe noi.

Vezi și aceste știri
Chironda explică din ce motive sunt defrișați arborii de pe strada Banulescu-Bodoni: „Nu ne permitem să irosim banii pe lucrări necalitative”

Chironda explică din ce motive sunt defrișați arborii de pe strada Banulescu-Bodoni: „Nu ne permitem să irosim banii pe lucrări necalitative”

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.