Prima linie de calibrare a cireșelor a fost instalată în satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Echipamentul, care permite sortarea cireșelor după mărime, a costat peste două milioane de lei. Aproximativ o treime din acești bani au fost oferiți de USAID prin proiectul Agricultura Performantă în Moldova (USAID/PAM).
În anul 2018, compania Farm-Prod a cules circa 200 de tone de cireșe, iar până în anul 2020 prognozează o recoltă de până la 380 de tone de cireșe. Firma avea nevoie de această linie pentru a face față cerințelor europene de calitate și pentru a deschide noi piețe de desfacere pentru fructele sale. Totodată, linia de sortare a cireșelor va contribui la majorarea prețului de vânzare cu 15%.
Directorul Farm-Prod, Ion Tulei, a spus că majoritatea producătorilor de cireșe din lume au linii de calibrare și clasificare în funcție de diametru, masă sau culoare, iar firma sa este prima companie din Republica Moldova care a instalat această linie. Producătorul agricol a menționat că deja a început comercializarea fructelor sortate după calibru și are solicitări de vânzare pe piața din Germania.
Specialistul USAID/APM în siguranța alimentelor și post-recoltare Andrei Cumpanici a precizat că fructele se recoltează la etapa de maturare deplină - când culoarea lor nu poate fi nici mai deschisă, nici mai închisă.
Selectarea soiurilor, tehnologiile de producere, protecția și lipsa echipamentelor de sortare sunt principalele probleme din sectorul de producere a cireșelor în Republica Moldova. Datorită acestor probleme, agricultorii moldoveni nu pot concura pe piața externă, motiv pentru care, în anii 2015-2017, toate cireșele moldovenești au fost exportate în Rusia și Belarus.
Pentru a depăși aceste constrângeri, USAID/APM acordă asistență complexă și susține investițiile în acest sector, inclusiv prin procurarea a două linii de sortare a cireșelor, una dintre ele fiind instalată la Farm-Prod SRL, iar cea de-a doua - la Fresh Time SRL.
Investițiile în plantarea cireșelor sunt în creștere în Republica Moldova. În perioada anilor 2016 – 2018, au fost plantate anual în medie 300 hectare de livezi noi de cireși. În 2017, erau pe rod 3500 hectare de livezi de cireși. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1700 tone în 2010, până la aproximativ 10800 de tone de cireșe în anul 2018.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
