Cine verifică petroliștii din Moldova? Curiozități de la ON&OFF THE RECORD, despre prețurile la carburanți

Cine verifică petroliștii din Moldova? Curiozități de la ON&OFF THE RECORD, despre prețurile la carburanți

Din martie 2019, prețurile de comercializare a benzinei și motorinei sunt stabilite de către companiile petroliere din Republica Moldova, doar dacă profitul lor nu depășește 10%. Cine verifică dacă petroliștii respectă condiția ANRE și cum se formează prețul la carburanți s-a discutat la a treia ediție a evenimentului ON&OFF THE RECORD, organizat de AGORA și ASIST. 

Prețurile nu sunt corelate cu cele de import. Prețul unui litru de benzină creșt atunci când costurile de import al petrolului pe piața internațională se majorează, dar nu descrește după fluctuațiile pieței. În această situație trebuie să intervină Parlamentul.

Cine verifică dacă se respectă marja de 10%? A fost introdusă licența, deoarece în anii 2000 se făcea contrabandă cu produsele petroliere. Totodată, ANRE a primti funcția de reglementare pentru piața petrolieră.

Publicitate

Companiile transnaționale dictează piața petrolieră. Peste 80% din vânzări le revin acestor companii. Benzinăriile care vând pe piața cu amănuntul cumpără de la operatorii dominanți. Carburanții comercializați pe piața noastră sunt importați de la rafinăriile din România. În Moldova sunt mai multe stații peco decât în România. Acest lucru se explică prin motivația petroliștilor de a câștiga bani, dar și necesitatea consumatorilor.

Concurență există, dar nu la panou. Petroliștii se bat pe volume, nu pe marja de profit. ANRE intervine pe piață nejustificat. Pe piața petrolieră trebuie să funcționeze mecanismele concurențiale. Dar în țara noastră Consiliul Concurenței este ineficient. Economia nu a inventat un mecanism de reducere a prețurilor decât concurența.

Cum se formează prețul în SUA și Rusia. În SUA: Materia primă constituie 50% din prețul carburanților din SUA, 20% este prelucrarea și alte 20% pentru impozite. În Rusia - circa 60% din preț este format din cheltuielile pentru extragere, 13% revine prelucrării, 7% din preț constituie tranzitarea și 4% la preț.

Impozitul pe drum din UE este inclus în prețul benzinei. Statele lumii abordează diferit modul de plată a taxei de drum. Mai ales în cazul țărilor în care taxa de drum este inclusă în prețul la benzină, este de urmărit tendința care se conturează, în condițiile în ponderea mașinilor electrice de pe piața devine din ce în ce mai semnificativă, iar acest lucru înseamnă scăderea vânzărilor de combustibil.

„ON&OFF the record” este organizat de AGORA în parteneriat cu Youth Association ASIST. Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews În Moldova, care are drept scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal