
De luni, fără fotolii de deputați. Sandu, Năstase și Nicolăescu-Onofrei, obligați de lege să renunțe la mandate
Și-au depus jurămintele în Guvern pe 8 iunie, iar în decursul a 30 de zile legea le-a permis să-și păstreze și fotoliile de deputați. Este vorba despre prim-ministra Maia Sandu, vicepremierul și ministrul de Interne, Andrei Năstase, dar și de ministra Educației, Liliana Nicolăescu-Onofrei. Termenul de 30 de zile expiră, însă, la începutul săptămânii viitoare.
・
Articolul 70 din Legea Supremă a R. Moldova stabilește că funcția de deputat „este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”.
Concomitent, o altă lege organică, cea cu privire la statutul deputatului, relevă că mandatul de deputat este incompatibil, printre altele, cu funcţia de membru al Guvernului.
Totuși, art. 5 al aceleeași legi scrie că „deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate (...) va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat”.
Astfel, având în vedere că la ședința plenară din 8 iunie, Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit în funcție în prezența lui Igor Dodon, cele 30 de zile expiră lunea viitoare, pe 8 iulie.
Ce spun deputații-miniștri?
Citește și: Alegeri noi în două circumscripții? Ce se întâmplă cu deputații ACUM care au preluat portofolii în Executiv
La scurt timp după învestirea în funcțiile guvernamentale, cei trei politicieni au fost întrebați ce urmează.
„Conform legii, urmează să fie organizate alegeri și o să vă comunicăm mai târziu cine este candidatul Blocului ACUM pentru circumscripția unde am fost eu aleasă”, a spus Maia Sandu.
La scurt timp după ocuparea funcției de șefă a Executivului, Sandu spunea că se va decide ulterior, când vor fi organizate alegerile, scrie TV8: „Acest lucru trebuie să-l decidem în funcție de situație”.
Și Andrei Năstase a fost întrebat despre următorii pași în cazul dualității funcțiilor sale.
„Mie mi-a căzut colacul să iau ministerul acesta. Se vor face alegeri. Mă gândesc foarte serios de ce în R. Moldova nu s-ar aplica legea românească...”, a spus Năstase la N4. De precizat că în România, aceeași persoană poate deține concomitent funcția de ministru și cea de deputat.
Amintim că Maia Sandu și Andrei Năstase au ajuns deputați pe circumscripțiile uninominale în care au candidat, iar Liliana Nicolăescu-Onofrei pe lista circumscripției naționale a Blocului Politic ACUM. Maia Sandu a câștigat mandatul pe circumscripția nr. 50 din Europa de Vest, iar Andrei Năstase pe circumscripția nr. 33 care include localitățile Codru, Durlești, Sîngera, Trușeni și Băcioi.
Astfel, în cazul circumscripțiilor uninominale, unde au candidat Maia Sandu și Andrei Năstase, cei doi trebuie să comunice până la 8 iulie dacă renunță la mandatul de deputat sau nu. În cazul în care aleg să plece din Legislativ, alegerile noi ar urma să fie organizate până la data de 8 octombrie 2019.