Dosarele Siberiei: „Să nu ne răzbunați, dar să nu uitați”

Dosarele Siberiei: „Să nu ne răzbunați, dar să nu uitați”

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei”, dedicat celor uciși, chinuiți și umiliți în gulag-ul sovietic, a avut loc vineri, 5 iulie la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Spectacolul este realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru, foști deportați în Siberia.

În piesa de teatru sunt prezentate și povestite ororile prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în ținuturile îndepărate ale Siberiei și Kazahstanului. Spectacolul, care durează puțin peste două ore, relatează cele mai răsunătoare amintiri ale celor care au fost ridicați în anii 1941 și 1949. În iunie 1941 au fost judecați și închiși în lagărele rusești intelectualii și activiștii partidelor politice, iar în anul 1949 a avut loc represiunea economică - au fost trimiși la muncă grea țăranii înstăriți.

Printre femei, bărbați și bătrâni, au fost deportați aproape 12 mii de copii. Copilăria lor înseamnă foame și sete. „Mamă spune-le, dacă nu au pâine, să ne dea o bucățică de mămăligă”, a spus un copil, fiind în trenul care-i ducea spre Siberia în iulie 1949.

Publicitate

Spectacolul are drept scop să păstreze vie în memoria noastră calvarul deportărilor staliniste, trăit de zeci de mii de moldoveni în Siberia de gheață. Regizorul Petru Hadârcă le-a mulțumit foștilor deportați pentru exercițiul de demnitate pe care l-au oferit „Ați trecut prin calvarul deportărilor. Vă mulțumim pentru faptul că ați rezistat și v-ați întors cu demnitate acasă. Ne iertați că prea târziu am abordat această temă”, a spus Petru Hadârcă.

Pe scena Teatrul Național „Mihai Eminescu” a urcat fiica lui Ion Moraru, care a transmis un mesaj. „Tatăl meu are 90 de ani. Acum este la pat și nu a putut veni. M-a rugat să vă transmit același lucru care s-a spus în spectacol: Să nu ne răzbunați, dar să nu uitați. Ceea ce nu se uită devine istorie. A mai rugat un singur lucru: Să nu plecați din țară noastră. Dacă tinerii pleacă atunci efortul lor a fost zadarnic ”, a spus Adelina Moșanu, fiica scriitorului Ion Moraru care a fost deținut și deportat politic în lagărele din Siberia, unde a lucrat în mină.

Spectacolul „Dosarele Siberiei” poate fi văzut sâmbătă, 6 iulie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, când se împlinesc 70 de ani de la cel mai amplu val de deportări staliniste, din anul 1949, când zeci de mii de moldoveni au fost duși cu forța în Siberia, iar averile lor au fost confiscate. Autoritățile sovietice, de fapt, doreau să lanseze organizațiile agricole comune, așa numitele colhozuri sau sovhozuri. După trimiterea forțată a moldovenilor în Siberia, în septembrie 1949 s-au format aceste cooperative agricole, iar oamenii rămași în Republica Moldova au fost angajați.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal