
„Mergeți în școli: Vorbiți cu profesorii, directorii și copiii”. Cum au fost comemorate victimele deportărilor staliniste
Pe 6 iulie se împlinesc 70 de ani de la cea mai mare operațiune de deportare în Siberia, organizată în Republica Moldova. Cei mai mulți dintre cei ridicați erau femei și copii. Istoricul Octavian Țâcu a spus că „deportările în Siberia au scos în evidență cele mai nobile calități ale poporului român. Au scos în evidență capacitatea de rezistență, tenacitatea și curajul lor”.
・
În Republica Moldova este zi de doliu național, iar drapelul din fața Guvernului a fost coborât în bernă. La Gara Feroviară din Chișinău au fost comemorate victimele deportărilor staliniste, unde a participat cabinetul de miniștri, istorici și moldovenii care au supraviețuit urgiei comuniste. Cei prezenți au ținut un minut de reculegere și au depus flori la monumentul „Trenul durerii”.
„A fost un proces continuă din anul 1941, dar mai ales din anul 1944 când mii de bărbați au fost deportați, asasinați de un regim care nu avea culoare etnică. Asta a făcut ca anul 1949 să fie unul al al femeilor și copiilor ridcați. Știti foarte bine cine sunt călăii. Eu azi vreau să tragem niște lecții din aceste deportări. (...) Învățăm un exercițiu de solidaritate. Oamenii s-au ajutat între ei, chiar și străinii au ajutat. (...) Moldovenii au adus civilizația în Siberia, prin tradițiile de crăciun, paști etc. Au făcut case, au aranjat din temelii cinci localități întregi”, a spus Octavian Țâcu.
Prim-ministra Maia Sandu a menționat că oamenii deportați, chiar dacă au fost lipsiți de hrană și condiții elementare de viață, și-au păstrat valorile de viață. Șefa cabinetului a precizat că aceștia erau de fapt elita poporului nostru. Maia Sandu a îndemnat să ținem minte oamenii care au suferit fără nicio vină și să le însușim valorile, deoarece sunt un model de curaj și rezistență.
Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a îndemnat oamenii să vadă filmul „Siberia din oase”, care se bazează pe patru istorii adevărate despre deportările care au cutremurat satele. Liliana Nicolăescu-Onofrei a rugat oamenii care au trecut prin represiunele staliniste să meargă în școli pentru a vorbi cu profesorii, cu directorii și, în special, cu elevii.
„Noi toți trebuie să ținem minte această istorie vie. Iar dumneavoastră sunteți istoria vie, încă puteți povesti. Nu e nevoie să-i trimitem pe copii să se uite în cărți. Ei pot vorbi cu dvs pentru ca să înțeleagă că ceea ce s-a întâmplat pe această bucată de pământ nu trebuie să se mai întâmple. Dar nu se va mai întâmpla dacă vom înțelege de ce s-a putut întâmpla așa ceva și ce trebuie să facem ca să nu se mai întâmple. Trebuie să fim solidari și să nu mai permitem ca nimeni din această țară să mai fie înjosit”, a spus ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăescu-Onofrei.
Tot sâmbătă, 6 iulie, tinerii unioniști din Republica Moldova au pornit într-un marș al tăcerii din scuarul Academiei de Științe spre Gara Feroviară din Chișinău, unul dintre locurile de unde au fost încărcați în vagoane pentru vite și duși spre nicăieri. „Glorie eternă martirilor de voie și de nevoie”, a scris președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, pe facebook.
Tot astăzi, Partidul Liberal a depus flori la monumentul „Trenul durerii” din scuarul Gării Feroviare din Chișinău. Iar în satul Cobani, raionul Glodeni, a fost dezvelit un monument închinat deportaților. La eveniment a fost prezent liberalul Mihai Ghimpu care a spus că acest monument este ridicat din banii săi.
Au existat trei valuri ale deportărilor staliniste din Republica Moldova: represiunea politică (12-13 iunie 1941); represiunea economică (5-6 iulie 1949); represiunea spirituală (31 martie-1 aprilie 1951). În iunie 1941 au fost judecați și închiși intelectualii și activiștii partidelor politice, iar în 1949 au fost deportați țăranii înstăriți.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în cel de-al doilea val de deportări, au fost ridicate şi trimise în Siberia 11606 de familii, dintre care 9233 de bărbaţi, 13702 de femei și 11.828 de copii. Autoritățile sovietice, de fapt, doreau să lanseze organizațiile agricole comune, așa numitele colhozuri sau sovhozuri.
Filmul „Siberia din oase” poate fi văzut până miercuri, 10 iulie, la cinematograful Patria Loteanu din Chișinău. Sâmbătă, 6 iulie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” puteți vedea spectacolul „Dosarele Siberiei”.