Comemorare cu scandal la Bălți: Preoții Mitropoliei Basarabiei și Moldovei nu au putut împărți slujba de pomenire (VIDEO)

Comemorare cu scandal la Bălți: Preoții Mitropoliei Basarabiei și Moldovei nu au putut împărți slujba de pomenire (VIDEO)

Comemorare  cu scandal a victimelor deportărilor staliniste la Bălți. Reprezentanții Episcopiilor de Bălți a Mitropoliei Basarabiei și Mitropoliei Moldovei nu au știut cum să se împartă și să oficieze slujba de pomenire. Altercațiile dintre fețele bisericești și neînțelegerile au avut loc la Monument victimelor represiunii regimului comunist din apropierea gării feroviare Slobozia din Bălți, scrie nordnews.md.

Conform agendei evenimentului, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei urmau să oficieze slujba de pomenire a victimelor deportărilor staliniste la ora 7:30 până la ora 9:00, iar cei de la Mitropolia Moldovei la ora 9:00 până la ora 15:00.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fesp.md%2Fvideos%2F355266785136367%2F&show_text=0&width=560

Publicitate

Ambele evenimente au fost autorizate de primăria municipiului Bălți și organizate de Asociația „Victimele represiunilor comuniste” din Bălți. Când cei de la Mitropolia Basarabiei au început slujba de pomenire, peste ei au venit cu acuzații cei de la Mitropolia Moldovei.

Menționăm că pe 6 iulie se împlinesc 70 de ani de la cea mai mare operațiune de deportare în Siberia, organizată pe teritoriul țării noastre. În Republica Moldova astăzi este zi de doliu național, iar drapelul din fața Guvernului a fost coborât în bernă.

Au existat trei valuri ale deportărilor staliniste din Republica Moldova: represiunea politică (12-13 iunie 1941); represiunea economică (5-6 iulie 1949); represiunea spirituală (31 martie-1 aprilie 1951). În iunie 1941 au fost judecați și închiși intelectualii și activiștii partidelor politice, iar în 1949 au fost deportați țăranii înstăriți.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în cel de-al doilea val de deportări, au fost ridicate şi trimise în Siberia 11.606 de familii, dintre care 9.233 de bărbaţi, 13.702 de femei și 11.828 de copii. Autoritățile sovietice, de fapt, doreau să lanseze organizațiile agricole comune, așa numitele colhozuri sau sovhozuri. Imediat după trimiterea moldovenilor în Siberia, în septembrie 1949 s-au format aceste cooperative agricole.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal