„Legal și repede pe Eduard Harunjen poate să-l demită numai președintele Igor Dodon. Dar președintele Republicii Moldova nu-l va demite pe procurorul general, Eduard Harunjen. Un procuror independent îi va face dureri de cap lui Dodon. Dodon a declarat, de mai multe ori, că împotriva lui sunt intentate mai multe dosare penale. Numai un procuror șantajabil ca Harunjen poate să-i garanteze președintelui liniștea sufletească. Și ei se vor susține reciproc până când se va implica o a treia forță! (Parlamentul sau direct poporul)”, scrie Ivan Diacov pe facebook. 

Miercuri, 3 iulie Igor Dodon a declarat că dacă procurorul general, Eduard Harunjen, nu-și va da demisia în cel mult o săptămână, președintele va recurge la „alte acțiuni”. Ar putea fi modificată Legea cu privire la Procuratură.

Deputatul Petre Frunze a scris sâmbătă, 6 iulie că „în timpul apropiat procurorul general va fi demis și va suporta consecințele prin care au fost badjocoriți cetățenii”. În aceeași postare pe facebook, Petre Frunze spune că „presiunea societății va răbufni. Sunt primari cu dosare penale fabricate, împreună cu comunitățile locale, mii de agenți economici santajați cu bani sau preluate afacerile, își vor consolida eforturile și vor creea premize de demisie, însă cu urmări mai grave”.   

Legea procuraturii prevede că șeful Procuratorii Generale poate fi demis dacă nu se supune sancțiunii disciplinare; înscrierii în calitate de candidat pe lista unui partid politic; încălcarea unor interdicții; constatarea averii nedeclarate etc.

Peste 8 mii de cetățeni i-au cerut demisia, semnând o petiție online, la inițiativa societății civile din Republica Moldova.

Vineri, 14 iunie, prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, Eduard Harunjen, după ce jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat investigația „Ministerul Interceptărilor”. Maia Sandu a scris pe pagina sa de facebook că Harunjen „este cel care a coordonat toate acțiunile de poliție politică în stilul KGB-ul sovietic” și tot el „se plânge că s-ar încerca aducerea instituției sub control politic”.

La rândul său Eduard Harunjen a spus că nu-și va da demisia benevol din funcție.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!