Mold-Street: Un șef ANRE a declarat că tariful la lumină ar putea crește cu 13%, în timp de Fenosa a cerut o majorare de 1%

Mold-Street: Un șef ANRE a declarat că tariful la lumină ar putea crește cu 13%, în timp de Fenosa a cerut o majorare de 1%

Vestea precum că lumina s-ar putea scumpi considerabil a fost dată recent de către unul dintre șefii ANRE, Ştefan Creangă. Vineri, acesta a declarat că „Union Fenosa” şi „FEE-Nord” au solicitat majorarea tarifului la energie electrică cu 13 la sută. Mold-Street scrie însă că Gas Natural Fenosa a cerut o majorare cu un singur procent.

Sursa citată scrie că pe pagina ANRE sunt publice cererile de ajustare a preţurilor depuse la mijlocul lunii martie 2019, iar altele nu au fost depuse. Cel puţin GNF Furnizare Energie (parte a grupului Gaz Natural Fenosa în Moldova) nu a depus o altă solicitare, au precizat pentru Mold-Street reprezentanţii companiei. În documentele publicate pe pagina web a ANRE era vorba de o ajustare a prețurilor reglementate în medie cu doar 1%.

Sursa scrie că nu este este clar de unde provine prognoza enunțată de Creangă privind majorarea de 13% a tarifelor la energie pentru consumatorii din Chişinău, centrul şi sudul Republicii Moldova, adică 70% din toţi consumatori din Moldova, care sunt deserviți de Gas Natural Fenosa.

Potrivit Mold-Street ar putea fi vorba despre o eventuală depreciere a leului și creşterea de la 1 aprilie 2019 cu 2% a prețului de achiziție a energiei de la Energocom.

Mai serioasă este însă e situaţia la FEE Nord, care a solicitat în martie 2019 o majorare cu 10-11% a tarifelor pentru consumatori.

De exemplu pentru consumatorii casnici, tariful solicitat era de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creștere cu 9,4%. Pentru consumatorii (agenți economici, instituții etc) ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual. E o creștere de 11,4%. Compania controlată de stat şi administrată de Ruslan Antoniuc, un lider local al Partidului Democratîși argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviți de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălți și raioanele din nordul țării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferența ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.