Așa cum prevede sistemul electoral mixt, pentru ca un alt deputat să ia locul lui Sandu, aleasă pe circumscripție, în acea circumscripție urmează să se desfășoare alegeri noi.

Citește și: De luni, fără fotolii de deputați. Sandu, Năstase și Nicolăescu-Onofrei, obligați de lege să renunțe la mandate

„Din păcate, din cauza sistemului mixt prost gândit și prost implementat de PD, Parlamentul va avea, pentru o perioadă de câteva luni, mai puțin de 101 deputați așa cum prevede Constituția. Și asta se întâmplă din cauza lipsei totale de responsabilitate a PD-ului, dar și a dorinței bolnave de putere a lui Plahotniuc. Când a impus sistemul mixt, PD s-a gândit la un singur lucru - cum să se mențină la putere împotriva dorinței cetățenilor. Pentru ei nu a contat că în cei patru ani de mandat al Parlamentului actual vor avea loc permanent alegeri în circumscripții, nu a contat că aceste alegeri vor costa bugetul zeci de milioane de lei (doar pentru circumscripția din diaspora europeană vor trebui alocate câteva milioane de lei), nu a contat că diaspora va fi subreprezentată”, a scris șefa Cabinetului de miniștri.

Citește și: Alegeri noi în două circumscripții? Ce se întâmplă cu deputații ACUM care au preluat portofolii în Executiv

Premierul a mai declarat că se va reveni la sistemul proporțional care va fi „îmbunătățit”.

„Cetățenilor din diasporă, care mi-au acordat votul și m-au sprijinit printr-o mobilizare exemplară, le promit că voi face tot ce pot pentru a îmbunătăți viața oamenilor aici, acasă, dar și a celor care domiciliază în afara țării. Vă mulțumesc pentru încredere”, a conchis Maia Sandu.


Potrivit legii, cererea de demisie din una din funcțiile deținute concomitent trebuie să fie depusă și de vicepremierul Andrei Năstase, dar și de ministra Educației, Liliana Nicolăescu-Onofrei. 

Amintim că Maia Sandu și Andrei Năstase au ajuns deputați pe circumscripțiile uninominale în care au candidat, iar Liliana Nicolăescu-Onofrei pe lista circumscripției naționale a Blocului Politic ACUM. Maia Sandu a câștigat mandatul pe circumscripția nr. 50 din Europa de Vest, iar Andrei Năstase pe circumscripția nr. 33 care include localitățile Codru, Durlești, Sîngera, Trușeni și Băcioi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!