Dodon anunță convocarea ședinței Parlamentului pentru demiterea lui Harunjen

Dodon anunță convocarea ședinței Parlamentului pentru demiterea lui Harunjen

Președintele Igor Dodon a anunțat pentru marți convocarea Parlamentului pentru a fi inițiată procedura de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen. Acest lucru însă poate fi contrar legii, întrucât în prezent Harunjen este în concediu medical, fiind internat la Spitalul Cancelariei de Stat. Potrivit Codului Muncii, concedierea este interzisă în caz de concediu de boală.

Dodon a scris că mai bine de o lună, „împreună cu toată societatea noastră, cu conducerea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, i-am cerut dlui Harunjen să-și depună demisia de onoare”.

„Spre deosebire de alți demnitari de stat de rang înalt, procurorul general actual, instalat în funcție cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate, așa și nu a avut curajul să plece. Chiar de la momentul numirii sale în funcție am contestat modul în care dl Harunjen a devenit procuror general. În aceste condiții Parlamentul Republicii Moldova se va convoca mâine în ședință pentru a iniția procedura de demitere a acestei persoane. Conform legislației Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor pe dimensiunea legislativă, voi fi gata să semnez decretul de demitere a Procurorului General”, a anunțat Dodon.

Publicitate

Totuși, în dimineața zilei de luni, AGORA a reușit să obțină confirmarea că procurorul general se află la spital. „Este internat în spital. Este în concediu de boală. Diagnoza nu o putem spune, fiindcă sunt date cu caracter personal”, a fost singurul comentariu pe care ni l-a oferit Oxana Țurcanu, șefa aparatului Procuraturii Generale.

Potrivit Codului Muncii, art. 85, alin. 2, „nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii”.

Contactat de AGORA, consilierul președintelui, Maxim Lebedinschi, nu ne-a putut explica prin ce metodă ar urma să fie demis Harunjen.

Amintim că la începutul lunii iulie, Igor Dodon a promis „alte acțiuni” dacă procurorul general nu-și va da demisia în cel mult o săptămână. Șeful statului a sugerat că ar putea fi modificată Legea cu privire la Procuratură, astfel încât acesta să fie dat afară.

De menționat că Legea procuraturii prevede că șeful Procuratorii Generale poate fi demis dacă nu se supune sancțiunii disciplinare; înscrierii în calitate de candidat pe lista unui partid politic; încălcarea unor interdicții; constatarea averii nedeclarate etc.

La rândul său, Eduard Harunjen a spus că nu-și va da demisia benevol din funcție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal