Cele mai gustoase sarmale și cea mai bună tărie

Odată-n an, gospodinele din tot raionul se întrec la împletit sarmale și la copt colaci! Anul acesta, gospodinele de la Mărcăuți au câștigat premiul     Pâinea Dubăsarilor”, cu o pâine coaptă cu botcală de casă. Trofeul „Sarmalele Dubăsarilor” a ajuns la gospodinele din Molovata, care au gătit sarmale în frunză de coacăză și sfeclă. „Plăcinta Dubăsarilor” a mers la Ustia, pentru o saralie care se topea în gură, iar Premiul „Tăria Dubăsarilor ” a fost luat de satul Oxentea, pentru o țuică din porumbrele.


Cel mai mare târg de artizanat din țară

Peste 120 de artizani din Moldova și România și-au vândut produsele la IA MANIA. Catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, accesorii brodate manual, covoare tradiționale - de toate s-au putut cumpăra la festival. 10 meșteri populari din Republica Moldova, precum și din România, au vândut la festival ii autentice.

Ateliere de olărit și brodat

Olarul Ivan Prividiuc, cunoscut pentru ceramica sa în lapte, i-a învățat pe toți doritorii cum să mânuiască roata olarului, meșterul popular Grigore Posternac a dat lecții de cioplit în lemn. Iar comunitățile „Șezătoare Basarabia” și „MăiestrIA”, i-au ajutat pe toți doritorii să înceapă să-ți coase o iei autentică.


Concursul tinerilor designeri „MândrIA”

Anul acesta, la IA Mania a fost o luptă acerbă a tinerilor designeri pentru trofeele MândrIA! 15 colecții inspirate din tradiții au defilat pe scena de la HOLERCANI. Iar juriului, format din fondatoarea KLumea, Nata Albot, creatoarea brandului Kasandrutza, Oxana Munteanu, designerul Vasile Vozian,creatoarea brandului Ramuri, Irina Furtună și Mihaela Ivana (Romania), ia fost tare greu să aleagă doar 3 câștigători. De aceea, în acest an, au fost 4.

Iată care sunt ei:

Locul 1 - Natalia Sajin, cu o colecția inspirată din simbolul Pomul Vieții, REÎNCARNARE.

Locul 2 - Ana Lungu cu colecția Antiteză - unde sursa principală de inspirație a fost cioara.

Locul 3 a fost împărțit între Tatiana Bordeianu cu colecția “Back Home” și Irina Furnica cu colecția “Modern folk style”, din țesături naturale din in și bumbac.


Concursul „Cai verzi pe pereți”

8 tineri artiști au participat anul acesta la “Cai Verzi pe Pereți” susținut de Caparol. Aceștia au pictat timp de 24 de ore lucrări inspirate din tradiții. Premiul 1 a fost câștigat de Andrei Castravat cu " Plai natal". Locul 2 a mers spre ”Uriașul” Cristinei Stahi, iar pe locul 3 s-a plasat pictura Victoriei Balica.

Concert LIVE cu trupa TAXI și Pasha Parfeni

Festivalul a fost deschis de haiducii de la Stefan Vodă, apoi înfierbântat de ansamblul de dans Veselia. Trupa Big Hands Rhythm & Blues Band din SUA s-au îndrăgostit lulea de publicul nostru! Lăutarul Pasha Parfeni a cântat în unison cu tot stadionul, iar formația Taxi din Romania nu ne-a lăsat să ne ducem acasă!


Dar tu ce amintiri ai de la această ediție a festivalului?

Festivalul IA MANIA are loc datorită sprijinului Comunității de Patroni KLumea. A sponsorilor: Bere Chisinau, Linella, Spumantul Apriori Parteneri: Brandurile din Inima, Fromtheheart.shop, Betty Ice Parteneri strategici: USAID Moldova și Guvernul Suediei

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!