
Despre stabilirea tarifelor la carburanți și comparația cu prețurile la cartofi. Ce s-a discutat la cea mai recentă ediție „ON&OFF the record” (VIDEO)
Din martie 2019, prețurile la carburanți se calculează diferit decât până acum. Petroliștii singuri stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere, fără intervenția ANRE. AGORA a decis să abordeze acest subiect la un nou eveniment din seria „On&Off the record”, alături de experții Victor Parlicov și Sergiu Tofilat.
・
La evenimentul găzduit de Bemol, experții ne-au spus că vechea metodă nu susținea concurența între petroliști.
„În momentul în care în nota informativă la lege scrie că problemele pe piața produselor petroliere sunt carențele concurențiale, dar dai ca soluție reglemntarea prețului de către ANRE, este ca și cum ai merge la medic și el ți-ar spune „Deoarece te doare gâtul, hai să punem ghips la picior” ", crede fostul director ANRE, Victor Parlicov.
Mai mult, el a afirmat că metoda de reglementare a prețului de către ANRE nu se potrivește sectorului carburanților.
„Pe piața produselor petroliere, intervențiile ANRE nu sunt justificate. Nu este propriu mecanismul de intervenție al ANRE pe piața produselor petroliere. El este propriu pentru alte prețuri, asta nu înseamnă că ANRE trebuie aruncat la gunoi, el este necesar pe alte piețe și alte domenii, dar ca domeniu de intervenție pe produse petroliere – el nu e propriu. Acolo trebuie să funcționeze mecanismele concurențiale. Dar la noi, consiliul concurenței prinde muște din 2007”, a afirmat Parlicov.
Discuțiile au ajuns la concluzia că, în R. Moldova, consumatorul final nu vede concurența dintre petroliști atunci când ajunge la pompă, prețurile fiind aproape la fel.
„Luăm un exemplu foarte simplu: primăvara, la piață, când apar primele produse, sunt 2-3 vânzători și prețurile sunt foarte mari. Am văzut situația cu cartofii. În momentul în care apar mai mulți furnizori și crește volumul de marfă, și prețurile coboară. Și ai de unde alege, alegi după calitate. Exact același principiu trebuie să fie și în sectorul petrolier, dar pentru asta trebuie să fie mai mulți jucători și să nu fie o poziție dominantă pe piață”, spune expertul energetic Sergiu Tofilat.
Evenimentul a adunat și șoferi cu experiență, dar și novici în domeniu.
„Mie-mi place toată seria de evenimente, îmi place foarte mult că sunt chemați specialiști din domeniu”, ne-a spus o participantă.
Unii s-au arătat nemulțumiți de sumele pe care le lasă la stațiile PECO. Potrivit unor participanți la eveniment, o ieșire din situație ar fi includerea taxei de drum în prețul unui litru de benzină.