Zelenski a înregistrat un filmuleț în care i se adresează lui Putin.

„Trebuie să vorbim? Trebuie. Haideți. Vom discuta a cui e Crimeea și cine nu e în Donbas. Vă propun această componență: eu, dumneavoastră, președinte SUA Donald Trump, premierul britanic Theresa May, cancelarul Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron. Locul? Cred că Alexandr Lukașenko ne va primi cu plăcere la Minsk. Nu schimbăm și nu anulăm niciun format diplomatic. Noi vă propunem o discuție. Pentru că ar trebui să vorbim, nu?”, a spus Zelenski în videoul său.

Administraţia de la Kremlin a anunţat că va lua în considerare oferta preşedintelui ucrainean.

„Trebuie să înţelegem dacă există un prospect pentru o astfel de întâlnire, trebuie să înţelegem ce fel de format nou ne este propus”, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat în anul 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Cele două ţări sunt în conflict şi din cauza faptului că Rusia susţine separatiştii din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Cele două ţări au semnat un acord de încetare a focului în anul 2015, în Minsk, capitala Belarusului, cu susţinerea Franţei şi Germaniei. Acordul a avut un succes limitat în ceea ce priveşte încetarea ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!