Din CNMI face parte: Gheorghe Postică, profesor universitar; Mariana Șlapac, directorul Institutului Patrimoniului Cultural; Rita Garconiță, arhitect; Victor Popovici, specialist principal în cadrul Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor; Vladimir Vornic, director general al Agenției Naționale Arheologice; Alexei Boșneaga, șef al Direcției planificare spațială din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului; Sergiu Musteață, președinte UNESCO Moldova; Sergius Ciocanu, arhitect; Boris Gangal, arhitect; Emanuil Brihuneț, șef al Departamentului construcții, restaurări și pictură bisericească din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove; Andrei Vatamaniuc, arhitect la ,,Centrul de urbanism”; inginerul Iurie Liunenco și arhitecții Ion Budeci și Dumitrița Efremov. Președintele CNMI este profesorul Gheorghe Postică.

Ex-membrul CNMI Ion Ștefăniță s-a remarcat prin faptul că a aprobat construcția unui centru cultural și de agrement în locul cafenelei Guguță din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Tot Ion Ștefăniță este autorul controversatului proiect de restaurare a Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”. În mai 2018, la Chișinău a fost demolată o veche clădire în locul căreia va fi ridicat un bloc locativ. Ion Ștefăniță spunea că vechea clădire nu se află în Registrul Monumentelor.

Liliana Nicolăescu-Onofrei le-a cerut membrilor CNMI să asigure examinarea și avizarea calitativă a documentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare în domeniul protejării patrimoniului cultural şi prevederile Consiliului Europei şi ale UNESCO. Ministra Culturii le-a vorbit despre neadmiterea carențelor în procesul de avizare a schițelor de proiect sau a proiectelor tehnice de execuție.

CNMI reprezintă autoritatea ştiinţifico-metodică în domeniul protejării de stat a monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!