Scenariul prin care Eduard Harunjen ar putea fi înlăturat de la conducerea Procuraturii Generale ar presupune constatarea încălcării procedurii de numire în funcție a acestuia. Cel puțin asta declară consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi. De cealaltă parte, Harunjen susține că acest lucru este imposibil întrucât subiectul a fost anterior examinat de Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție.
„Nimeni nu are de gând să îl demită. Întrebarea nu este dacă poate fi demis Harunjen, dar cum a ajuns el în această funcție? Nu este clar ce fel de concurs a fost, dacă a fost compatibil cu această funcție. Potrivit legii, candidatul la funcția de procuror general nu trebuia să fie membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Atunci când a fost numit, el era membru. A fost o decizie a CC, dar ei atunci au interpretat legea organică, ceea ce nu putea face CC”, a declarat Nagacevschi în cadrul emisiuni „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Nagacevschi a mai adăugat că în situația în care se va constata că Harunjen a fost numit în funcție cu încălcarea procedurii legale, efectele actelor lui vor rămâne oricum în vigoare.
„Noi nu le putem anula, pentru că asta va duce la un colaps. Se va face o monitorizare ulterior. Se va constata faptul încălcării legii în momentul numirii lui în funcție. Vom mai vedea, probabil va fi o Hotărâre a Parlamentului și un Decret al președintelui. Respectiv, ele intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. El a mers la acest concurs știind că nu e compatibil și a mai și câștigat concursul”, a mai punctat Nagacevschi.
În replică, procurorul general Eduard Harunjen spune că acest subiect a fost deja examinat de Curtea Constituțională.
„Vorbim de încălcarea procedurii, care deja a fost obiectul examinării la Curtea Constituțională. Curtea Supremă de Justiție a examinat legalitatea deciziei Consiliului Superior al Procurorilor. CC s-a expus în 2016 asupra Decretului președintelui. CC nu a interpretat legea, ci situația de fapt. CC s-a expus pe contestația dlui Petrenco. Există hotărîri definitive. E foarte dificil ca un for politic să meargă peste decizii definitive. Dar în țara aceasta e posibil orice. Dacă voi fi demis, va fi interesant, pentru că va fi o decizie care ne va întoarce la situația de acum trei ani. Noi ne întoarcem în decembrie 2016. Se anulează toate actele procurorului general, toate actele adjuncților”, a declarat Harunjen.
Amintim că peste 8 mii de cetățeni au cerut anterior demisia lui Eduard Harunjen, semnând o petiție online, la inițiativa societății civile din Republica Moldova.
Ulterior, și prim-ministra Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, Eduard Harunjen, după ce jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat investigația „Ministerul Interceptărilor”. Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că Harunjen a fost „cel care a coordonat toate acțiunile de poliție politică în stilul KGB-ul sovietic”.
La rândul său, procurorul general a spus că nu va demisiona benevol din funcție. În context, președintele Igor Dodon a declarat că va recurge la „alte acțiuni”, sugerând că ar putea fi modificată Legea cu privire la Procuratură.
În acest week-end, Eduard Harunjen a fost internat în spital. Potrivit Codului Muncii, niciun angajat nu poate fi eliberat din funcție în timpul concediuliui de boală.
Vezi și aceste știri

UPDATE: Procurora Iulia Popov, soția fostului adjunct al lui Stoianoglo, suspendată din funcție. CSP, întrunit în ședință (LIVE/DOC)

Detalii privind sechestrul de peste 268 de mil. de lei în dosarul Laundromat: Banii aparțin lui Veaceslav Platon
