
Domnica Manole, despre cum erau presați judecătorii să pronunțe anumite decizii: Mecanism aplicat prin intermediul președinților de instanță
„Majoritatea președinților instanțelor de judecată, numiți în funcție în ultimii ani, au fost promovați pe principiul loialității”. Declarația îi aparține ex-judecătoarei Domnica Manole și a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Fosta magistrată a vorbit despre cum erau presați judecătorii și că dosarul intentat pe numele său ar fi fost folosit drept sperietoare. Acum, Manole spune că observă o schimbare de comportament în rândul judecătorilor.
・
„Această urmărire penală a fost pornită cu un scop, de a ține sistemul judecătoresc sub control. Cazul meu a fost folosit ca o sperietoare. Toată perioada asupra procurorilor s-au făcut presiuni. Ajungem la același sentiment de frică. În sistem persistă o mentalitate de subordonare. Judecătorii se privesc pe sine doar ca persoane care execută un simplu act notarial. Mulți fac copy-paste din acuzațiile procurorilor. Cel mai grav e că judecătorii au acceptat acest lucru, în mod tacit au acceptat”, a declarat Domnica Manole.
Ex-magistrata a mai dezvăluit că în majoritatea cazurilor, influențarea sentințelor pe un dosar sau altul se făcea prin intermediul președinților instanțelor de judecată.
„Este în primul rând Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care s-a transformat într-un organ de subminare a sistemului judecătoresc. Mecanismul era prin intermediul președinților de instanță. Toți care au fost promovați în perioada respectivă, au fost promovați după principiul loialității. Toți erau responsabili de anumite zone. La sud, de exemplu, era președintele Curții de Apel din Cahul, care ulterior a demisionat tocmai pentru că nu mai dorea să facă parte din schemă. Ei avea responsabilitatea de a asigura pronunțarea hotărârii necesare pe anumite cauze. Era cunoscut faptul că era prezentată zilnic o listă cu persoane care urmau să fie arestate”, a mai declarat Domnica Manole.
Amintim că la 8 iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului” din aprilie 2016. Decizia magistraților vine după ce procurorul pe caz a renunțat la acuzațiile penale.
Pe 4 iulie 2017, după ce a examinat un aviz consultativ venit de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că Domnica Manole, pe atunci judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție.
În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Domnica Manole s-a numărat printre candidații incluși pe lista electorală a Blocului ACUM.