Consiliul Superior al Procurorilor nu se va convoca în ședință pentru a iniția urmărirea penală a lui Harunjen, la cererea lui Năstase: E un element de presiune

Consiliul Superior al Procurorilor nu se va convoca în ședință pentru a iniția urmărirea penală a lui Harunjen, la cererea lui Năstase: E un element de presiune

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat presa, în dimineața zilei de marți, că instituția nu planifică să se convoace în ședință. Se întâmplă la scurt timp după ce ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a solicitat CSP-ului să pornească urmărirea penală împotriva procurorului general, Eduard Harunjen, pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă. Printr-un comunicat de presă, instituția a calificat această somare drept un „element de presiune asupra CSP” și a declarat că nu se va lăsa atrasă „pe palierul politic”.

Consiliul Superior al Procurorilor a transmis, printr-un comunicat, că „este un organ independent (...) fiind apriori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”.

„Infirmăm public declarațiile potrivit cărora domnul Andrei Năstase ar fi „cerut Președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe”, deoarece nici un act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive”.

Publicitate

Potrivit CSP-ului, existența acestei solicitări „generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor”.

Consiliul Superior al Procurorului a mai subliniat că a colaborat cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități atunci când le-a fost solicitat acest lucru. Acum însă, odată ce Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament, CSP spune că acesta „nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP”.

Amintim că luni Andrei Năstase a cerut CSP să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen. Năstase a mai solicitat CSP să recunoască declarația Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a declarația privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ.

La rândul său, Eduard Harunjen, internat la Spitalul Cancelariei de Stat, spune că zilnic este vizitat de adjuncții săi, care-l susțin să nu demisioneze. „Toți suntem în tandem să rămânem pe aceleași poziții. Instituția trebuie să fie în afara politicului”, a spus procurorul general.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal