Consiliul Superior al Procurorilor a transmis, printr-un comunicat, că „este un organ independent (...) fiind apriori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”. 

„Infirmăm public declarațiile potrivit cărora domnul Andrei Năstase ar fi „cerut Președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe”, deoarece nici un act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive”.

Potrivit CSP-ului, existența acestei solicitări „generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor”.

Consiliul Superior al Procurorului a mai subliniat că a colaborat cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități atunci când le-a fost solicitat acest lucru. Acum însă, odată ce Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament, CSP spune că acesta „nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP”.

Amintim că luni Andrei Năstase a cerut CSP să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen. Năstase a mai solicitat CSP să recunoască declarația Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a declarația privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ.

La rândul său, Eduard Harunjen, internat la Spitalul Cancelariei de Stat, spune că zilnic este vizitat de adjuncții săi, care-l susțin să nu demisioneze. „Toți suntem în tandem să rămânem pe aceleași poziții. Instituția trebuie să fie în afara politicului”, a spus procurorul general. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!