Potrivit avocaților, aceste active sunt venituri din participații și drepturi economice conexe în mai multe companii suedeze cotate la bursă, deţinute de Republica Kazahstan ca parte a portofoliului de economii al Fondului Național de Stat. Veniturile în valoare de 790.284.526 SEK (aproximativ 84 milioane dolari SUA) sunt în prezent deținute în contul escrow al executorului suedez.  

În hotărârea sa de respingere a recursurilor separate depuse de Kazahstan și Banca Națională a Kazahstanului (BNK), Curtea Nacka a constatat iniţial că are competenţa juridică să decidă cu privire la validitatea sechestrelor, în virtutea faptului că titlurile de valoare necesare au fost considerate ca fiind localizate în Suedia. Ulterior, instanța a constatat că activele în cauză aparţineau, fără îndoială, mai degrabă Republicii Kazahstan, decât BNK, care a intervenit anterior în procedură în calitate de parte terță.

Curtea a decis compensarea Părților Stati a cheltuielilor de judecată solicitate de acestea, în valoare de aproximativ 865.000 dolari SUA. 

Anatolie Stati, director executiv şi acționar al Ascom Grup a declarat că decizia suedezilor ar putea facilita avansarea cu procesul de executare silită în ceea ce privește veniturile din acțiunile pe care s-a aplicat sechestru, lucru care s-ar putea finaliza în 2020.

Decizia instanţei suedeze este cea mai recentă evoluție în lunga luptă a Părților Stati de executare a Hotărârii împotriva încălcării de către Kazahstan a prevederilor privind protecția investitorilor din Tratatul privind Carta Energiei. În decembrie 2013, un tribunal constituit sub egida Camerei de Comerț din Stockholm a constatat că Kazahstanul și-a încălcat obligația internațională de a trata investițiile părților Stati în mod just și echitabil și a decis despăgubirea părților Stati în valoare de mai mult de 500 de milioane de dolari pentru prejudicii, cheltuieli de judecată și dobânzi. De atunci, Hotărârea a fost susținută pe deplin de două niveluri ale sistemului judiciar suedez, inclusiv de Curtea Supremă a Suediei.

Până în prezent familia Stati a obţinut multiple sechestre ale proprietății de stat a Kazahstanului, în valoare de aproximativ 6 miliarde dolari SUA, în diferite instanțe din Olanda, Belgia, Suedia și Luxemburg.

Reclamațiile au apărut inițial în urma confiscării de către Kazahstan a zăcămintelor petroliere ale Părților Stati în 2010.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!