Admiterea 2019. Zece curiozități dacă vrei să te înscrii la o universitate din Moldova

Admiterea 2019. Zece curiozități dacă vrei să te înscrii la o universitate din Moldova

Dacă vrei să depui actele la o universitate din Moldova, trebuie să ții cont de mai multe reguli. Pentru ca procesul să fie mai clar, Ministerul Educației a pregătit zece curiozități pe care le poți vedea mai jos.

Unde găsești informații despre admitere?

Informațiile necesare le poți găsi pe site-urile universităților şi pe cel al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

Când începe depunerea actelor la universități?

Și în acest an, fiecare universitate își stabilește termenele de depunere a actelor și metodologia proprie de admitere.

Atenție! Fiecare universitate are calendarul său de admitere. Respectiv, trebuie să urmărești următoarele la fiecare universitate care te interesează: 

-        Perioada de depunere a actelor în copie sau în original;

-        Anunțarea rezultatelor intermediare;

-        Depunerea actelor în original la specialitatea aleasă pentru confirmarea locului bugetar obținut.

Cine are dreptul să participe la admitere?

Deţinătorii diplomelor de bacalaureat, ai diplomelor de studii profesionale (sau diplome de studii medii de specialitate) sau deţinători cu diplome de studii superioare sau a unui act echivalent.

La câte universităţi poţi depune actele?

Candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, însă vor putea fi înmatriculați doar la o specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune actele în original.

Ce acte trebuie să depui în copie sau în original? 

-        cererea de înscriere la concursul de admitere (model aprobat de Senatul universității);

-        actul de studii, în original, cu anexa respectivă (absolvenți liceelor din România și alte state, promoția din anul admiterii, prezintă certificatul de studii, cu notele obținute la examenele de bacalaureat şi situația școlară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior);

-        certificatul medical-tip, (nr.086/e), eliberat în anul admiterii; în funcție de specialitate/domeniu de formare profesională, instituția de învățământ poate organiza un examen medical suplimentar;

-        diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale, la disciplinele de studiu, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziții etc., organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau de ministerele de resort;

-        patru fotografii 3x4 cm;

-        adeverința eliberată de organul teritorial de tutelă și curatelă, pentru copiii orfani și copiii rămași fără ocrotire părintească;

-        certificatele medicale corespunzătoare, care atestă gradul de dizabilitate al candidatului sau al părinților acestuia;

-        certificatul care confirmă că unul din părinții candidatului a participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova sau în războiul din Afganistan ori la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, eliberat de organele abilitate; adeverință care confirmă participarea candidatului la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;

-        certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);

-        confirmarea apartenenței la familii de romi;

-        extrasul din Carnetul de muncă (dacă este cazul);

-        recomandarea organului local de specialitate în domeniul învățământului sau adeverința de la locul de muncă al părinților – cadre didactice pentru înscrierea la concursul de admitere la specialitățile din domeniul general de studiu Ştiinţe ale educaţiei;

-        copia Certificatului de naştere al unuia din părinți, pentru Cetățenii statelor membre ale C.S.I. și ai țărilor baltice de naționalitate moldoveni (români) și reprezentanții diasporei moldovenești de peste hotare.

Cum se calculează media de concurs?

La calcularea mediei generale de concurs instituțiile de învățământ superior pot utiliza:

-        notele de la examenele de bacalaureat;

-        media generală a examenelor de bacalaureat;

-        nota medie generală a anilor de liceu, notele pe discipline din anexa la diploma de bacalaureat;

-        notele și mediile din diplomele de studii profesionale;

-        notele obținute la probele concursului de admitere, conform metodologiile proprii aprobate de senat.

Cum te asiguri de obținerea locului bugetar dacă ai fost admis la mai multe universităţi?

Confirmarea locului bugetar se face prin depunerea actelor de studii în original la universitatea și specialitatea la care te decizi că vrei să rămâi şi trebuie să te asiguri care este data de depunere a actelor de studii în original.

Cum sunt stabilite taxele de studii ?

Fiecare universitate stabileşte taxe de studii aprobate de Consiliul de dezvoltare strategică instituţională, în funcție de specialitate/universitate. 

Ce se oferă candidaţilor din familiile social vulnerabile? 

Pentru asigurarea dimensiunii sociale, 15% din locurile bugetare la studiile superioare de licență sunt acordate următoarelor categorii de candidați:

-        orfani și cei rămași fără ocrotire părintească;

-        cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, care le permite urmarea studiilor și practicarea profesiei în specialitatea aleasă;

-        cu ambii părinți cu grad de dizabilitate;

-        ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; militarii-participanți la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;

-        din familiile cu patru și mai mulți copii, aflați la întreținere;

-        absolvenți ai școlilor din localitățile de est ale R. Moldova şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învățământ aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, precum și absolvenții Liceului Teoretic „A. Mateevici” din Sănătăuca, r-nul Floreşti, originari din localitățile de est ale Republicii Moldova;

-        din familiile de romi;

-        tinerii care au efectuat serviciul militar în termen. 

Ce trebuie să cunoască absolvenții raioanelor de est?

Anual, Comanda de Stat prevede locuri cu destinație specială la studii superioare de licență pentru candidații, absolvenţi ai instituţiilor de învățământ din localităţile de est şi din municipiul Bender. 50% din acestea se vor acorda absolvenților liceelor din localităţile de est şi din mun. Bender, care au studiat după programele de învățământ aprobate de MECC, precum şi absolvenților originari din localităţile de est și zona de securitate care au urmat studiile în liceele situate în această zonă, iar 50% vor fi acordate absolvenților instituţiilor de învățământ general din raioanele de est, care au studiat după programa școlii de 11 clase.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Experți, despre decizia guvernului de a cere instituirea Stării de urgență: „Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze”

Experți, despre decizia guvernului de a cere instituirea Stării de urgență: „Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze”

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În ce zonă se află R. Moldova

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În ce zonă se află R. Moldova

Divergențe în interiorul UE: Majoritatea statelor membre vor să includă gazele și energia nucleară pe lista investițiilor „verzi”

Divergențe în interiorul UE: Majoritatea statelor membre vor să includă gazele și energia nucleară pe lista investițiilor „verzi”

Advertoriale
Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”
 • 2
  Cristina Guțu, ruda Nataliei Morari și cofondatoarea TV8, îi ia apărarea jurnalistei: „Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei”
 • 3
  Gavrilița: La ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară (LIVE)
 • 4
  Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.