Sora lui Veaceslav Platon este acuzată că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat, dar și pentru realizarea operațiilor de transferuri bănești în valută rusească sau străină, pe conturile persoanelor nerezidente, cu folosirea actelor de identitate false.

Potrivit anchetatorilor, în cadrul grupării, Veaceslav Platon cât și sora Elena Platon, în perioada 2013-2014, folosind documente false, au organizat un transfer din conturile entităților juridice controlate de acestea în Zapadny Bank și Banca Landă Rusă (RZB) către conturile Băncii Moldindconbank sub pretextul vânzării monedei.

Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev în iulie 2016. El a fost ulterior extrădat în Moldova, unde a fost acuzat de fraudă și spălare de bani. Procurorii ruși consideră că Platon a fost implicat în retragerea ilegală a banilor din bănci rusești. 

Schema de fraudă Laundromat se presupune că este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și au participat companii ruse, Moldindconbank din Moldova (controlul a fost atribuit lui Veaceaslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale Moldovei și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Platon este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!