Două rezoluții ale Adunării Parlamentare a OSCE condamnă uzul de forță și ocuparea ilegală de teritorii de către Rusia în Ucraina și Georgia. Rezoluțiile condamnă, de asemenea, militarizarea tot mai accentuată a Mării Negre, a Strâmtorii Kerci și a Mării Azov, arată documentele finale ale Adunării, desfășurată la Luxembourg, între 4-8 iulie.
Rezoluția dedicată Ucrainei condamnă menținerea ocupației ilegale și tentativa de anexare a Crimeei și cere Rusiei să își retragă forțele și să readucă teritoriul respectiv sub controlul Guvernului de la Kiev. Totodată, statele membre ale OSCE își exprimă profunda îngrijorare față de anunțata intenție a Federației Ruse de a desfășura armament nuclear în zonă, ceea ce ar periclita grav securitatea zonei.
A doua rezoluție privește securitatea și situația drepturilor omului în Abhazia și Osetia de Nord, teritorii aparținând Georgiei și ocupate de trupele rusești. Rezoluția solicită Moscovei să își retragă trupele militare și de securitate de pe aceste teritorii și să înceteze acțiunile ilegale și încălcările drepturilor omului, inclusiv „privarea de viață, răpirile, detențiile ilegale, tortura și relele tratamente, hărțuirea, așa numitele urmăriri judiciare, motivate politic". Li se mai cere autorităților ruse să pună capăt impunității celor ce se fac vinovați de crime în teritoriile georgiene ocupate.
Adunarea Parlamentară a OSCE reunește 323 de parlamentari din cele 57de țări ale organizației.
O discuție referitoare la atitudinea expansionistă a Rusiei s-a purtat, la finele lunii iunie, și în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care s-a arătat mai tolerantă cu Rusia. APCE a votat, la 25 iunie, o rezoluție care a permis revenirea Rusiei în această instanţă. Rusia a fost lipsită de dreptul la vot în APCE ca reacție la anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Un număr de 62 de parlamentari au vot împotrivă, iar 10 s-au abţinut. Delegația R. Moldova a votat în favoarea rezoluției, atrăgându-și critici aspre în țară.
De la suspendarea dreptului de vot, Rusia boicota lucrările APCE, iar din 2017 a încetat să plătească și cotizațiile, amenințând că va părăsi Consiliul Europei. Mișcarea care i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organul juridic al Consiliului Europei.
Vezi și aceste știri

Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil al lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei

Hike cu mine (în liniște): Plimbă-te cu Alex Gurdila într-un video ASMR de-a lungul Nistrului, prin Șoldănești (VIDEO)

Aleșii locali se întrunesc în ședință. Majorarea fondului de rezervă al municipiului Chișinău, pe ordinea de zi (LIVE)
Advertoriale

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare
