Ambasadorul României, despre când va funcționa gazoductul Iași-Ungheni

Ambasadorul României, despre când va funcționa gazoductul Iași-Ungheni

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, afirmă că partea română este ferm hotărâtă să-și exercite angajamentele asumate prin semnarea contractelor privind construcția conductei de gaz Iași-Ungheni. Daniel Ioniță spune că nu poate oferi un termen de finalizare a lucrărilor, dar a auzit că gazoductul va fi gata în martie 2021. Declarațiile au fost făcute la „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Întrebat de ce întârzie gazoductul Iași-Ungheni, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a răspuns: „V-aș sfătui să faceți o emisiune separată pe acest subiect cu responsabilii de aceste chestiuni. În evoluția acestui proiect pornești de la necesitatea lui strategică, cu care absolut toate părțile sunt de acord. Acest proiect asigură acea securitate energetică, atât de necesară Republicii Moldova, în special în situații de criză. Am fost recent la București, știu că au fost semnate contractele și vor începe lucrările simultan pe toate cele șapte tronsoane. (...) Odată ce ai construit această țeavă este important ca ea să aibă gaz și consumator final”.

Ne puteți da un termen? „Nu. Vă pot spune că partea română este ferm hotărâtă să-și exercite angajamentele. Partea română are expertiza tehnică și finanțele necesare. Știu că s-a vorbit de luna martie 2021”, a răspuns Daniel Ioniță.

Publicitate

Compania românească Transgaz a anunțat în aprilie 2019 că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar lucrările vor începe în luna mai 2019. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că până în anul 2020 va fi finalizată construcția gazoductului Iași-Ungheni.

Deşi ministrul Economiei Vadim Brînzan afirma în iunie că primele gaze urmează să ajungă la Chişinău, prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, în luna februarie sau martie 2010, şeful statului Igor Dodon spune că „în timpul apropiat gaz prin acest gazoduct n-o să vedem”. Preşedintele Igor Dodon a declarat că ministerul Economiei trebuie să intre în detalii referitor la acest gazoduct. „Problema e că gazoductul Iaşi-Ungheni nu poate să fie ca sursă alternativă pentru Republica Moldova. El trebuie să ajungă la Chişinău. Trebuie gazoduct magistral până la Chişinău. A doua problemă: trebuie staţie de compresie în România, care costă 10 milioane de euro. Pentru că altfel nu poţi să pompezi gazul până la Chişinău. Această staţie încă nu a început să fie construită. Aşa că gaz, în timpul apropiat, prin acest gazoduct n-o să vedem”, a spus Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal