Întrebat de ce întârzie gazoductul Iași-Ungheni, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a răspuns: „V-aș sfătui să faceți o emisiune separată pe acest subiect cu responsabilii de aceste chestiuni. În evoluția acestui proiect pornești de la necesitatea lui strategică, cu care absolut toate părțile sunt de acord. Acest proiect asigură acea securitate energetică, atât de necesară Republicii Moldova, în special în situații de criză. Am fost recent la București, știu că au fost semnate contractele și vor începe lucrările simultan pe toate cele șapte tronsoane. (...) Odată ce ai construit această țeavă este important ca ea să aibă gaz și consumator final”.

Ne puteți da un termen? „Nu. Vă pot spune că partea română este ferm hotărâtă să-și exercite angajamentele. Partea română are expertiza tehnică și finanțele necesare. Știu că s-a vorbit de luna martie 2021”, a răspuns Daniel Ioniță. 

Compania românească Transgaz a anunțat în aprilie 2019 că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar lucrările vor începe în luna mai 2019. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că până în anul 2020 va fi finalizată construcția gazoductului Iași-Ungheni. 

Deşi ministrul Economiei Vadim Brînzan afirma în iunie că primele gaze urmează să ajungă la Chişinău, prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, în luna februarie sau martie 2010, şeful statului Igor Dodon spune că „în timpul apropiat gaz prin acest gazoduct n-o să vedem”. Preşedintele Igor Dodon a declarat că ministerul Economiei trebuie să intre în detalii referitor la acest gazoduct. „Problema e că gazoductul Iaşi-Ungheni nu poate să fie ca sursă alternativă pentru Republica Moldova. El trebuie să ajungă la Chişinău. Trebuie gazoduct magistral până la Chişinău. A doua problemă: trebuie staţie de compresie în România, care costă 10 milioane de euro. Pentru că altfel nu poţi să pompezi gazul până la Chişinău. Această staţie încă nu a început să fie construită. Aşa că gaz, în timpul apropiat, prin acest gazoduct n-o să vedem”, a spus Dodon.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!