UPDATE 10:33 La finalul audierilor, membrii comisiei le-au solicitat directoarei televiziunii Moldova 1 și președintei Companiei „Teleradio-Moldova să-și prezintă demisiile, Maria Ciobanu acuzându-le din nou de partizanat politic, afirmație respinsă de Ecaterina Stratan, șefa Moldova 1.

Potrivit deputatului ACUM, Octavian Țîcu, „Teleradio-Moldova” a contribuit la consolidarea capturării statului de către Partidul Democrat și a avut reacții întârziate la difuzarea evenimentelor politice și protestelor, organizate de opoziția de atunci.

Știrea inițială:

Deputații le-au acuzat pe directoarea televiziunii, Ecaterina Stratan și pe președinta companiei, Olga Bordeianu, că au transformat „Teleradio-Moldova” parte a holding-ului media deținut de democratul Vlad Plahotniuc. Mai mult, parlamentarii le-au acuzat de spălare de bani.

„Asta este părerea dumneavoastră”, i-a replicat Ecaterina Stratan deputatului Lilian Carp.

„La „Teleradio-Moldova” s-a făcut o cenzură feroce și nu mă tem să pronunț acest cuvânt. Știu despre ce vorbesc”, a declarat deputata Maria Ciobanu.

Președintei Companiei i s-a imputat faptul că nu a fost organizat un concurs pentru funcția de producător general, așa cum s-a făcut în cazul șefului departamentului Actualități.

Membrii comisiei au cerut mai multe informații de la Compania „Teleradio-Moldova”: cum au fost gestionați banii încasați din reportajele comerciale, realizate pentru Partidul Șor și cine a semnat contractele cu formațiunea politică, câte intrări ale angajaților, pe bază de carduri, au avut loc pe teritoriul companiei în ultima jumătate de an.

„Toate reportajele comerciale au fost achitate. Prețul mediu a fost între 2500 și 1500 euro”, a declarat Olga Bordeianu. 

„Eu de exemplu nu intru în incinta companiei cu cardul de acces. Informația despre intrările angajaților companiei la sigur nu o voi putea prezenta, și dacă o voi prezenta, ea nu va fi completă”, a spus președinta companiei.

Totodată, parlamentarii s-au arătat deranjați de eventualele prime grase pe care le-au încasat conducătorii companiei.

„Anume din venituri comerciale, din campania electorală, au fost date premii. Ele au fost date la mai mult de 60 de oameni din companie care au contribuit la organizarea și difuzarea întregii campanii electorale. Nu doar conducerea. Sumele în calitate de premii nu au depășit nici 7% din venituri”, a declarat Olga Bordeianu.


Conducerea „Teleradio-Moldova” este audiată în privința activității companiei în perioada 2017-2018 și primul semestru al anului 2019.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!