La baza conflictului se află compensaţiile solicitate de Seul Japoniei pentru munca forţată prestată de sud-coreeni.

Disputa s-a agravat săptămâna trecută, când Japonia a anunţat că va înăspri limitele impuse exporturilor a trei materiale esenţiale pentru produsele electronice de consum avansate.

Restricţionarea exporturilor de  materiale către Coreea de Sud ar putea afecta giganţii tehnologiei, cum ar fi Samsung Electronics şi SK Hynix, care furnizează cipuri către Apple şi Huawei.

Conflictul scoate în evidenţă controlul deţinut de Japonia asupra unei componente vitale a lanţului global de furnizori, pe care premierul japonez Shinzo Abe o foloseşte ca garanţie, înainte de alegerile parlamentare.

Ministrul sud-coreean al Industriei, Sung Yun-mo, a cerut Japoniei „să nu mai facă afirmaţii lipsite de fundament”, referindu-se la un articol din presa japoneză de săptămâna trecută.

Articolul a citat un oficial al Partidului Liberal Democrat al premierului Abe potrivit căruia o parte din flourura de hidrogen exportată în Coreea de Sud a fost livrată ulterior în Coreea de Nord.

Flourura de hidrogen, o substanţă al cărei export a fost limitat de Japonia, poate fi folosită pentru arme chimice. Autorităţile japoneze afirmă că au observat „circumstanţe nepotrivite” în controlul exporturilor Coreii de Sud, dar nu a oferit amănunte.

Coreea de Sud va analiza toate planurile posibile pentru contramăsuri, a spus Sung. Cele două părţi intenţionează să poate discuţii vineri, a adăugat acesta.

Japonia este nemulţumită din cauza lipsei de reacţie a Coreii de Sud faţă de o decizie a justiţiei din octombrie anul trecut, care a ordonat companiei japoneze Nippon Steel să acorde compensaţii persoanelor care au efectuat muncă forţată.

Potrivit Japoniei, problema muncii forţate a fost rezolvată în 1965, când cele două ţări şi-au reluat relaţiile diplomatice.

Citește mai departe pe news.ro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!