Livrările globale de smartphone-uri și cipuri, puse în pericol de un conflict între Coreea de Sud și Japonia

Livrările globale de smartphone-uri și cipuri, puse în pericol de un conflict între Coreea de Sud și Japonia

Japonia şi Coreea de Sud au amplificat marţi un conflict legat de compensaţiile pentru munca forţată a sud-coreenilor pentru firme japoneze în cel de-Al Doilea Război Mondial, într-o dispută care riscă să perturbe livrările globale de smartphone-uri şi cipuri, Seulul denunţând informaţii japoneze potrivit cărora ar fi transferat substanţe chimice periculoase în Coreea de Nord, relatează Reuters, citată de news.ro.

La baza conflictului se află compensaţiile solicitate de Seul Japoniei pentru munca forţată prestată de sud-coreeni.

Disputa s-a agravat săptămâna trecută, când Japonia a anunţat că va înăspri limitele impuse exporturilor a trei materiale esenţiale pentru produsele electronice de consum avansate.

Publicitate

Restricţionarea exporturilor de materiale către Coreea de Sud ar putea afecta giganţii tehnologiei, cum ar fi Samsung Electronics şi SK Hynix, care furnizează cipuri către Apple şi Huawei.

Conflictul scoate în evidenţă controlul deţinut de Japonia asupra unei componente vitale a lanţului global de furnizori, pe care premierul japonez Shinzo Abe o foloseşte ca garanţie, înainte de alegerile parlamentare.

Ministrul sud-coreean al Industriei, Sung Yun-mo, a cerut Japoniei „să nu mai facă afirmaţii lipsite de fundament”, referindu-se la un articol din presa japoneză de săptămâna trecută.

Articolul a citat un oficial al Partidului Liberal Democrat al premierului Abe potrivit căruia o parte din flourura de hidrogen exportată în Coreea de Sud a fost livrată ulterior în Coreea de Nord.

Flourura de hidrogen, o substanţă al cărei export a fost limitat de Japonia, poate fi folosită pentru arme chimice. Autorităţile japoneze afirmă că au observat „circumstanţe nepotrivite” în controlul exporturilor Coreii de Sud, dar nu a oferit amănunte.

Coreea de Sud va analiza toate planurile posibile pentru contramăsuri, a spus Sung. Cele două părţi intenţionează să poate discuţii vineri, a adăugat acesta.

Japonia este nemulţumită din cauza lipsei de reacţie a Coreii de Sud faţă de o decizie a justiţiei din octombrie anul trecut, care a ordonat companiei japoneze Nippon Steel să acorde compensaţii persoanelor care au efectuat muncă forţată.

Potrivit Japoniei, problema muncii forţate a fost rezolvată în 1965, când cele două ţări şi-au reluat relaţiile diplomatice.

Citește mai departe pe news.ro.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal