„Din analizele pe care au reușit să le facă colegii mei, se pare că avem probleme serioase acolo. E vorba de o escrocherie la prima vedere. Nu ne este clar cum s-a făcut estimarea costului acestui proiect. Suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect, se pare că s-a luat din pod. Nu s-au găsit documente care ar clarifica cum s-a ajuns la această sumă. Până acum, costul este de 44,5 milioane de euro. Riscurile sunt ca costul real să fie mai mic decât ceea ce cheltuie statul RM”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a mai spus că nu este clar de ce trebuiau să se aloce puțin peste 69 de hectare pentru acest proiect, în condițiile în care construcția se extinde pe un teren de doar zece hectare.

„Prin schimbarea statutului terenului din agricol în unul pentru construcții, statul a pierdut 90 de milioane de lei. Taxa notarială a fost plătită de stat. 400 de mii de lei care au mers în contul notarului personal al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc. Contractul a fost semnat pe 24 august 2018.  În aceeași zi a fost publicată în Monitorul Oficial legea care a permis semnarea acestui contract”, a mai menționat șefa Executivului de la Chișinău.

Vezi și: Notarul lui Plahotniuc, despre apariția în Kroll 2: „Sunt zvonuri murdare”

Iar mai multe amendamente la lege au fost propuse de deputatul PD Vladimir Andronachi. „Prin această lege s-a stabilit că obiectul poate fi preluat de partenerul privat din contul datoriilor. Cumva s-a știut că se va ajunge la datorii și că arena va ajunge la partenerul privat. Noi investim 44 de milioane de euro, iar garanția pentru acest proiect de anvergură este de doar un an de zile. Concluzia pe care o fac eu e că acest proiect a fost gândit ca o schemă care să ducă la preluarea bunului și a terenului de grupuri de interese”, a declarat prim-ministra.

Într-un final, Maia Sandu a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să facă un demers la cei de la Finanțe și Economie, astfel încât să se realizeze o revizie financiară și tehnică. „Să vedem cum corectăm lucrurile. Să formulăm și o solicitare de anchetă către organele de drept”, a adăugat ea.

Amintim că proiectul Arena Chișinău a fost anunțat și prezentat pentru prima dată de la tribuna PDM, de către ex-vicepreședintele partidului Andrian Candu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!