Pe același traseu de la Ștefan Vodă, un alt conducător auto, în vârstă de 19 ani, conducea cu 163 de kilometri pe oră. Ambii șoferi au fost sancționați conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Potrivit INP, viteza rămâne în topul încălcărilor comise de conducătorii auto și factorul principal de generare a accidentelor rutiere. Oamenii legii anunță că vor propune modificări cu privire la prevederile care reglementează depăşirea limitei de viteză, astfel încât sancţiunea să fie graduală limitei de viteză depăşite. 

Pentru asta va fi modificat Codul Contravențional, astfel încât pentru limita de viteză de la 40 la 60 kilometri pe oră - sancțiunea va fi de la 30 la 36 unități convenționale și patru puncte de penalizare. Cei care depășesc limita de viteză de la 60 la 80 kilometri vor fi amendați de la 45 la 50 de unități convenționale și cinci puncte de penalizare. O unitate convențională valorează 50 de lei.

Depășirea cu mai mult de 80 kilometri va fi sancționată cu o amendă de la 75 la 100 de unități convenționale, aplicarea a șase puncte de penalizare și privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de șase luni.

Dacă pe parcursul unui an a depășit viteza de la 40 la 60 kilometri pe oră atunci amenda va fi de la 100 la 150 de unități convenționale și aplicarea a șase puncte de penalizare. Iar săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii limitei de viteză de la 60 la 80 de km/h și de la 80 km/h în sus, va fi sancționată cu 150-200 de unități convenționale, aplicarea a șapte puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la șase luni la un an.

Potrivit datelor INP, de la începutul anului 2019, în jur de 20 de persoane au decedat și alte peste 70 au primit diverse traumatisme în urma accidentelor rutiere.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!