„Teleradio-Moldova califică toate acuzaţiile aduse de membrii comisiei, dar şi solicitarea de demisie a conducerii Companiei şi a preşedintelui Consiliului de Supraveghere drept profund politizate, lipsite de obiectivitate şi reprezintă o tentativă de ingerinţă în politica editorială a difuzorului public. Mai mult, înverşunarea cu care se pedalează pe aceste probleme-fantomă este un semn clar că pe instituţia publică se pune presiune”, se arată în apelul public.       

În același mesaj se menționează că „Moldova 1” a reacţionat prompt la evoluţiile din societate, informând operativ şi nepărtinitor telespectatorii despre principalele evenimente care s-au derulat pe parcursul zilelor de 8 şi 9 iunie.

Declarația pare să vină în contradicție cu decizia Consiliului Audiovizualului (CA) din 2 iulie curent, în cadrul căreia postul public de televiziune Moldova1 s-a ales cu o avertizare publică. Potrivit monitorizării realizate de CA, la 8 iunie, Moldova1 a prezentat o știre cu declarațiile fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, în care acesta acuza blocul ACUM, PSRM și președintele Igor Dodon de lovitură de stat. Postul de televiziune nu a prezentat însă pozițiile celor vizați, contrar Codului Audiovizualului.

De menționat că la câteva zile după învestirea în funcție, prim-ministra Maia Sandu a fost invitată în studioul Moldova 1. Atunci aceasta a invocat că nu a mai fost invitată la postul public de televiziune din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. 

De menționat că rapoartele de monitorizarea întocmite de ONG-urile de media în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din acest an au subliniat faptul că la postul public național de televiziune Moldova 1 tonalitatea reflectării subiectelor electorale a fost în mare parte neutră pentru majoritatea actorilor politici și concurenților electorali, cu excepția Cabinetului de Miniștri, față de care au fost înregistrate mai multe cazuri de tonalitate pozitivă, favorabile partidului de guvernământ de atunci - Partidul Democrat din Moldova. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!