Arborii solari sunt dotaţi cu șase terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, șase prize de 230 V pentru încărcarea calculatoarelor și bicicletelor electrice. Ei au încorporate 18 module fotovoltaice cu o putere totală instalată de 810 W şi oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kilograme de CO2.


Iniţiativa este implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD): Green City Lab şi MiLab. Conexiunea Wi-Fi este oferită de compania Starnet, iar supravegherea video este asigurată de Oraşul Protejat.


Instalarea arborilor solari este finanţată de PNUD în cadrul proiectul regional care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. Primăria Chișinău este partener, urmând să asigure amenajarea spațiului aferent arborilor, inclusiv pavarea terenului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!