„Când a apărut prima dată această ideea cu CSP, când au făcut prima dată adunarea, ne-au chemat, am votat repede-repede și ne anunță: „Stimați colegi până numărăm voturile urcați sus.” Când am urcat, acolo o masă... Vodcă, coniac, Natașa Gordienco, toți artiștii din Moldova. Am băut și am petrecut vreo cinci ore. Când ne-au anunțat rezultatele votului, am rămas trăsnit. Iată atunci eu pe Nicolae Chitoroagă nu-l cunoșteam. Eu atunci împreună cu el am candidat la aceeași funcție. Pe mine mă cunoșteau toți în Procuratură, dar pe eu pe el nu-l cunoșteam și el a câștigat”, a declarat Diacov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De menționat că Ivan Diacov este fratele lui Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova.

Nicolae Chitoroagă a fost până mai ieri șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS). La 27 iunie, acesta și-a anunțat demisia din funcția pe care a deținut-o timp de trei ani. Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice Nicolae Chitoroagă a declarat că motivul demisiei „sunt presiunile enorme asupra instituției” și a sa personal.

Cu ce se ocupă Consilul Superior al Procurorilor

Consiliul Superior al Procurorilor este un organ reprezentativ şi de autoadministrare a procurorilor. Acesta este constituit din 12 membri:

- Procurorul General, procurorul-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii și ministrul justiţiei. 
- 5 membri sunt aleşi de procurori prin vot secret, direct şi liber exprimat, după cum urmează: 
- 1 membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale; 
- 4 membri din rândul procurorilor de la procuraturile teritoriale şi de la cele specializate.  
- 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor sunt aleşi prin concurs, câte unul, de către Preşedinția Republicii, Parlament şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!