UPDATE 11:35  După deliberări, membrii CSP au declarat inadmisibilă desemnarea unui procuror pentru a ancheta cele expuse de Andrei Năstase. CSP a precizat că nu are competența de a se expune pe marginea punctului 2 și 3 din sesizare. În același timp, membrii au decis să transmită partea ce ține de uzurparea puterii în stat din sesizarea lui Năstase pentru a fi efectuate investigații procesual-penale.

UPDATE  Ședința CSP a fost convocată la cererea lui Dumitru Pulbere, Ion Guceac și Olesea Stamate, cea din urmă menționată nefiind prezentă. 

UPDATE 10:37 Membrii Consiliul Superior al Procurorilor sunt în deliberări.

UPDATE 10:27 
Raportorul subiectului privind sesizarea depusă de Andrei Năstase, Dumitru Pulbere a înaintat propunerea de a fi luată o decizie ca procurorul general Eduard Harunjen să fie suspendat din funcție pentru o perioadă determinată, iar cele expuse în sesizare de către Năstase să fie verificate de un procuror numit din oficiu.

UPDATE 10:19 Consiliul Superior al Procurorilor va examina sesizarea lui Andrei Năstase depusă la 8 iulie curent care propune inițierea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen, pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă.

UPDATE 10:10 Trei plângeri care vizează activitatea lui Eduard Harunjen au ajuns pe masa procurorilor:

- Sesizarea depusă de ministrul de Interne Andrei Năstase

- Sizarea depusă de omul de afaceri Andrei Tranga, în care sunt formulate obiecții referitoare la acheta sa penală.

- Sesizarea unui grup de procurori de la Procuratura Anticorupție (PA) care sunt  nemulțumiți de „administrarea defectuoasă a situației” legate de demisia lui Viorel Morari.

UPDATE 10:03  Ședința a fost declarată deliberativă.

UPDATE 10:00 La CSP este prezent și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta a solicitat sa fie audiat in ședința pe marginea subiectului legat de procurorul general Eduard Harunjen, în privința căruia Parlamentul s-a expus în ședința de marți. Deputații au stabilit că Eduard Harunjen a participat ilegal la concursul pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. 

De menționat este faptul că Viorel Morari a solicitat, anterior, anularea ordinului de eliberare a sa din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, document semnat în timp ce el se afla în concediu de către Eduard Harunjen. 

„Mi-am înaintat obiecțiile pe care le am. El a venit în biroul în care erau alți procurori. Discuțiile au fost aprinse, colegii au trebuit să iasă. În discuțiile cu procurorul general am spus: sunt probe, rețineți-mă. O să stau un an, dar pe urmă să nu plângeți”, a declarat atunci Viorel Morari.


            


Amintim că luni Andrei Năstase a cerut CSP să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen. Năstase a mai solicitat CSP să recunoască declarația Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a declarația privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!