Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât că acuzațiile lui Andrei Năstase la adresa lui Eduard Harunjen, dar și cele expuse în sesizare referitor la „uzurparea puterii în stat” să fie examinate de Procuratura Generală în cadrul procesului penal aflat în gestiune.
În același timp, CSP a precizat că nu are competențele necesare pentru a examina două puncte din plângerea sa.
Este vorba despre „recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ” și despre „audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM”.
Decizia a fost luată de majoritatea membrilor CSP, la ședința din 11 iulie curent, în contextul în care Andrei Năstase a cerut CSP să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen.
De menționat este faptul că raportorul subiectului privind sesizarea depusă de Andrei Năstase, Dumitru Pulbere a înaintat propunerea de a fi luată o decizie ca procurorul general, Eduard Harunjen să fie suspendat din funcție pentru o perioadă determinată, iar cele expuse în sesizare de către Năstase să fie verificate de un procuror numit din oficiu. Însă, propunerea lui Pulbere a fost respinsă.
Amintim că marți, pe 9 iulie, Parlamentul a decis că Eduard Harunjen a participat ilegal la concursul pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Decizia parlamentarilor moldoveni nu a însemnat demiterea procurorului general, dar a deschis calea pentru ca președintele moldovean să semneze un decret de demitere din funcție a lui Eduard Harunjen, potrivit legii cu privire la Procuratură.
Ulterior, și prim-ministra Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, Eduard Harunjen, după ce jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat investigația „Ministerul Interceptărilor”. Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că Harunjen a fost „cel care a coordonat toate acțiunile de poliție politică în stilul KGB-ul sovietic”.
Vezi și aceste știri

Un maistru de defrișare din cadrul „Spații Verzi”, recunoscut în calitate de bănuit pe cazul decesului fetiței de un an, produs în Parcul „Alunelul”

Active în sumă de peste 150 de milioane de lei, puse sub sechestru în dosarul portului Giurgiulești
