Concursul organizat de CSP cuprinde două etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor. 

Legea cu privire la Procuratură prevede ca în termen de 20 de zile lucrătoare de la data limită pentru depunerea dosarelor, CSP întocmește lista candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și o afișează pe pagina online oficială, indicând data la care va avea loc interviul.

Candidații sunt evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în baza criteriilor aprobate de Consiliu. Punctajul final reprezintă media punctajului oferit de către toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Cel care a acumulat cel mai mare punctaj este propus  președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general.

În același timp, președintele poate respinge candidatura propusă de CSP pentru funcția de Procuror General în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția. Însă, refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii. 

AGORA menționează că procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.  În același timp, după încetarea exercitării mandatului, procurorul general își poate continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs. 

Amintim că procurorul general Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcție joi, 11 iulie. Harunjen a invocat, în cererea sa de demisie că nu poate exercita atribuțiile din cauza agravării stării de sănătate.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!