Cei care și-au dorit să obțină funcția de magistrat al Curții Constituționale, au avut timp până joi, 11 iulie, să-și depună dosarele la CSM. Astfel, lista doritorilor a ajuns la nouă magistrați.

Teodor Cârnaț a fost, în perioada 2013-2017, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit CV-ului, Cârnaț a activat și în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Totodată, a fost director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. În scrisoarea de motivare Teodor Cârnaț a spus că ar fi o onoare să ocupe fotoliul de magistrat al Curții Constituționale. Totodată, a ținut să menționeze că este „o persoană dinamică, respectuoasă și echidistantă”.

Vladimir Grosu a fost ministru al Justiției, în perioada februarie-iulie 2015. Înainte de a fi ministru, a ocupat, timp de patru ani, funcția de viceministru al Justiției. Totodată, Grosu a fost reprezentantul Guvernului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în perioada 2006-2011.Oleg Potârniche a fost șef interimar la Direcția juridică la Agenția Rezerve Materiale a Guvernului R. Moldova. Anterior, timp de 12 ani, a fost șef al Dirесției juridice din cadrul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. 

Sergiu Băieșu este doctor în drept. Din decembrie 2013, el este profesor universitar la Departamentul Drept privat al Facultății de Drерt al USM.

Eduard Boișteanu este vicepreședinte al Comisiei de experți din cadrul ANACEC în domeniul științe juridice.

Mihai Corj este avocat și mediator în cadrul Cabinetul Avocatului ,,Mihai Corj” și președinte al АО Institutul de Creație Legislativă ,,LEX SCRIPTA”.

Tatiana Răducanu este judecătoare în demisie onorabilă. A activat în funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) în perioada anilor 1988-1996. În anul 1996 ea a fost promovată în calitate de judecătoare la Curtea de Apel a Republicii Moldova, unde a activat până în anul 2003. Ulterior, ea a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. La 30 iunie 2005, Răducanu a fost promovată la Curtea Supremă de Justiție, unde a activat până în 2016. În anul 2016, dna Răducanu a plecat din sistemul judecătoresc din propria inițiativă.

Eduard Ababei este avocat în cadrul BAA,,Eduard și Lilia Ababei” și formator la Institutul Național al Justiției. Între 2009-2016, a fost vicepreședinte și președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ de la Curtea de Apel Bălți.

Andrei Coca este șef al departamentului juridic al companiei de construcție „Vasigur Grup”.

Judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică.

AGORA amintește că, la 20 iunie curent, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. Pe 26 iunie, i-au urmat exemplul și ceilalți judecători de la Înalta Curte. Totul după ce Comisia de la Veneția a constatat că instabilitatea politică din țară „a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”.

Potrivit legii, din componența CC fac parte șase judecători, desemnați pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!