Președintele CSM, despre eventuala restabilire în funcție a Domnicăi Manole: „Următoarea acțiune ține strict de competența ei” (VIDEO)

Președintele CSM, despre eventuala restabilire în funcție a Domnicăi Manole: „Următoarea acțiune ține strict de competența ei” (VIDEO)

Pentru ca fosta magistrată Domnica Manole să fie restabilită în funcție, trebuie să existe, în primul rând, o cerere în acest sens. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, care a ținut să precizeze că există, totuși, un decret semnat de șeful statului, prin care ex-judecătoarea a fost eliberată din funcție.

”Când s-a adresat procurorul general pentru acordul cu privire la pornirea urmăririi penale, (n.r. – în mai 2016), CSM, având în vedere care era legislația în vigoare la moment, a considerat necesar pentru a elibera acordul, pentru a da procurorului posibilitatea să verifice toate circumstanțele. După trei ani, datorită altor circumstanțe, au fost prezentate probe, a fost numită expertiza și până la urmă procurorul și-a retras învinuirea”, a declarat Victor Micu, pe 11 iulie, solicitat de jurnaliști.

Asta după ce, pe 8 iulie, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii, în 2016. Decizia magistraților a venit după ce procurorul pe caz a renunțat la acuzațiile penale.

Publicitate

Întrebat despre învinuirile aduse de fosta magistrată, precum că s-a dorit scoaterea ei intenționată din sistemul judecătoresc, președintele CSM a spus: „Este dreptul ei să spună așa, dar eu nu am nicio implicare. CSM este un organ colegial, s-a votat. Dacă procurorul a renunțat la învinuire, înseamnă că nu există probe”.

Cât despre o eventuală revenire a Domnicăi Manole în funcția de judecător... „La moment nu cunosc intențiile dumneaei. Cererea de restabilire în funcție trebuie să vină din partea dumneaei. Asta e dreptul ei să vină sau nu. S-a renunțat la învinuire pe dosarul penal, dar există altă hotărâre, decretul președintelui prin care este eliberată din serviciu. Următoarea acțiune ține strict de competența doamnei Domnicăi Manole”, a menționat Victor Micu.

Amintim că, în mai 2016, CSM a admis solicitarea procurorului general și a dat aviz pozitiv pentru începerea urmării penale pe numele judecătoarei. Asta după ce magistrata a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale prin care referendumul inițiat de Platforma „Demnitate și Adevăr”, privind alegerea președintelui țării de către popor, fusese anulat. Iar în iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor primite de la Serviciul de Informații și Securitate și pentru că ar fi comunicat cu părțile din mai multe dosare ce le-a examinat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal