Ce se întâmplă cu populația Republicii Moldova? Explicațiile unui demograf străin (VIDEO)

Ce se întâmplă cu populația Republicii Moldova? Explicațiile unui demograf străin (VIDEO)
Foto: Agora.md

Numărul locuitorilor Republicii Moldova descrește, iar îmbătrânirea populației este cea mai evidentă tendință în materie de demografie. În același timp, populația R. Moldova este foarte mobilă, întrucât moldovenii pleacă foarte des peste hotare, mulți dintre ei întorcându-se acasă periodic. Sunt câteva dintre concluziile expertului internațional în demografie, Eliahu Ben Moshe, care a asistat Biroul Național de Statistică (BNS) în elaborarea studiului dat publicității astăzi despre numărul revizuit al populației și datele despre migrație din perioada 2014-2018.

AGORA i-a pus câteva întrebări expertului.

Î: Care este specificul demografic al R. Moldova, în comparație cu statele din regiune?

R: Moldova are o populație foarte mobilă. Emigrația și imigrația, intrările și ieșirile din țară sunt extrem de înalte. Nu cred că sunt alte țări cu o asemenea rată de migrație. E foarte specific pentru situația Moldovei în regiune. Moldovenii sunt atât de „mobili” încât poți găsi un moldovean care a fost imigrant în 2015 și emigrant în 2016, și apoi imigrant în 2017. Mobilitatea e atât de înaltă și de facilă încât definirea migrației e problematică aici.

Î: Ce concluzie aveți despre migrația și statistica populației din R. Moldova?

R: Ca multe alte țări, Moldova se confruntă cu o creștere naturală neutră sau negativă, ceea ce înseamnă că sunt mai multe decese decât nașteri. Nu e o creștere naturală negativă importantă, dar rămâne a fi o creștere naturală negativă, chiar dacă, în comparație cu statele europene, rata fertilității este relativ înaltă. Creșterea naturală va rămâne negativă în viitor. În privința migrației, provocarea pentru Moldova este felul în care organizează societatea și economia, în situația în care moldovenii circulă atât de mult în alte țări. Asta poate fi un dezavantaj, așa cum se consideră de obicei, dar se poate transforma într-un avantaj, pentru că atât de mulți moldoveni care se întorc acasă au fost expuși altor culturi și societăți. Se poate dovedi în viitor ca ceva foarte pozitiv și să deschidă multe oportunități în dezvoltarea R. Moldova.

Î: Populația R. Moldova descrește. Care este perspectiva demografică pentru următorii 5-10 ani?

R: Migrația e înșelătoare pretutindeni, chiar dacă balanța migrației negative e obișnuită în Moldova pentru mulți ani. E foarte complicat să prognozezi migrația. Dacă rata netă a balanței negative va continua pentru mai mulți ani, atunci, desigur, populația Moldovei va descrește. Va fi foarte dificil de a prognoza, va depinde de situația economică relativă din Moldova, din țările din jur și din lume.

Î: Care e cea mai relevantă tendință pe care le-ați observat-o în structura populației din R. Moldova?

R: Moldova trece printr-un proces de îmbătrânire. Asta e cea mai evidentă evoluție în schimbarea structurii populației. Această îmbătrânire este foarte particulară în cazul Moldovei, pentru că este cauzată de explozia de nou-născuți care, în ultimii ani, au ajuns la vârsta de pensionare. Dacă vă amintiți, după cel de-al doilea Război mondial, nou-născuții erau o colectivitate foarte largă peste tot în Europa și America. Aceste colectivități mari au ajuns la vârsta de pensionare și cauzează un proces de îmbătrânire rapidă. După aceste grupuri, populația se va restrânge. Procesul se va termina în câțiva ani, când se va opri și îmbătrânirea. Mai târziu, vom vedea o reducere a procesului de îmbătrânire, care înseamnă că proporția persoanelor în etate nu se va mări, sau poate se va reduce, dar acești nou-născuți vor ajunge la 70+ sau 75+, vârste la care e nevoie de mai multă asistență. Asta va fi o provocare mai mare în viitor, și mă refer la următorii 10-15 ani.

Potrivit studiului, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 2,68 de milioane de persoane cu reşedinţă obişnuită (exceptând regiunea transnistreană). Vedeți mai jos câteva rezultate relevante ale studiului:


Precizăm că joi dimineața Biroul Național de Statistică a publicat rezultatele unui studiu privind numărul revizuit al populației Republicii Moldova și datele despre migrația internațională.

Expertul în demografie Eliahu Ben Moshe a asistat BNS în aplicarea noilor metodologii de folosire a datelor Poliției de Frontieră pentru estimări cât mai relevante a statisticii populației și migrației.

Cercetarea a fost realizată de Biroul Național de Statistică cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare din Moldova.

Citește și: În jur de 2,7 mln de oameni locuiesc permanent în R. Moldova. BNS a revizuit numărul populației și al migrației (INFOGRAFIC)

Vezi și aceste știri
Iohannis, mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Iohannis, mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

„Am fost și agresați verbal, amenințați că vom fi dați jos din transport”. O mamă a unui copil cu autism, din R. Moldova, își spune istoria

„Am fost și agresați verbal, amenințați că vom fi dați jos din transport”. O mamă a unui copil cu autism, din R. Moldova, își spune istoria

Filmul reținerii lui George Floyd, moartea căruia a provocat protestele masive din SUA (VIDEO)

Filmul reținerii lui George Floyd, moartea căruia a provocat protestele masive din SUA (VIDEO)

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Călătorim virtual prin toate zonele geografice ale țării, vizitând vinăriile autohtone (Foto)
 • Multă distracție la cel mai interactiv eveniment creat pentru copii
Cele mai populare
 • 1
  Cetățenii moldoveni nu vor putea merge în vacanță în Grecia. R. Moldova nu este pe lista celor 29 de state din care Republica Elenă acceptă turiști
 • 2
  Moartea unui bărbat de culoare din Minnesota provoacă urgie. Jafuri şi confruntări în 25 de oraşe din Statele Unite în ciuda stării de asediu
 • 3
  UPDATE Un nou protest al veteranilor, în PMAN. Între manifestanți și polițiști au loc altercații (LIVE)
 • 4
  NASA reia cea mai importantă lansare din lume și trimite în spațiu prima misiune cu echipaj uman (VIDEO LIVE)
Autentificare
Creează cont