Leonid Manakov a luat parte la ședința în plen a ONU prin intermediului Consiliului Internațional al Compatrioților Ruși. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova condamnă cuvântarea rostită de Leonid Manakov, prin care s-a încercat denaturarea acţiunilor întreprinse în permanenţă de către Republica Moldova privind respectarea şi apărarea drepturilor omului pe întreg teritoriul ţării noastre, inclusiv în regiunea transnistreană.

Republica Moldova a cerut Secretariatului CDO retragerea textului discursului de pe pagina oficială a organizaţiei deoarece acesta nu corespunde conţinutului prezentării anunțate și încalcă prevederile normelor dreptului internaţional.

Ministerul de Externe consideră că astfel de discursuri provocatoare rostite de la tribuna unei organizaţii internaţionale sunt contraproductive, fiind de natură să submineze eforturile depuse în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2”, privind identificarea unei soluții viabile, pașnice și durabile pentru reglementarea conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele granițelor sale recunoscute pe plan internațional, cu oferirea unui statut special regiunii transnistrene.

Totodată, Ministerul de Externe anunță că va reitera demersul autorităţilor moldoveneşti către conducerea Federaţiei Ruse privind sistarea activităţii controversatei reprezentanţe de la Moscova a Fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale „Transnistria”, (promotorul acestor demersuri provocatoare), care se pretinde a fi o reprezentanță oficială a Transnistriei la Moscova.

Pe 19 martie 2019, Leonid Manakov a transmis același mesaj, acuzând Moldova de nerespectarea drepturilor cetățenești ale transnistrenilor, la ședința din plen a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a avut loc la Geneva, Elveția. Tot în luna martie, acesta a cerut la ONU recunoașterea regiunii transnistrene la nivel internațional.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!