„Am fost membru al completului de judecată în „Dosarul Filat”. Președintele Curții de Apel, Ion Pleșca, a cerut ca dosarul să fie ținut până la alegerile prezidențiale din 2016. În momentul în care a văzut că nu sunt de acord cu indicațiile au început intimidările. La 2 noiembrie 2016, am ieșit din ședință și m-a invitat în biroul lui dl Pleșca. A strigat la mine, m-a întrebat cum îmi permit așa ceva, dacă vreau să stau lângă Filat. Eu voiam să fac opinie separată pe „Dosarul Filat”. Au fost presiuni ca acest lucru să nu se întâmple. Erau intimidări publice, la volantă. Nu mi-a semnat cererea de concediu. De câteva ori mi-a spus că voi sta lângă Filat”, a declarat Ludmila Ouș în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Fosta judecătoare a mai povestit că după o ședință de examinare a dosarului fostului premier, când a revenit în biroul său lucrurile personale erau aruncate la podea. 

„Era totul pe jos. M-am inchis în birou și am început să plâng. Nu știam dacă să pun mâna pe geanta mea sau nu”, a mai adăugat magistrata. 

Potrivit ei, în dosarul lui Vlad Filat s-a inclus o acuzație de 20 de mln de dolari, fără nicio probă, la care ulterior s-ar fi renunțat. 

„Picătura cea mai mare a fost Dosarul Țuțu. Se cunoștea că eu nu voi susține sentința de achitare. Am fost în acest dosar pana la susținerea verbală, apoi am fost arestată. Nu pot să descriu prin ce trece un judecător care toată viața a activat fără nicio sancțiune disciplinară, fără nicio abatere”, a mai adăugat fost judecătoare. 

În octombrie 2018 Ludmila Ouș a fost reținută împreună cu alte patru colege de-ale sale pentru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

În același dosar a figurat medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat, din cauza căruia ar fi decedat un bebeluș la naștere. Acesta a fost învinuit că, prin intermediul unui grefier, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă într-un dosar de malpraxis. Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.

Ludmila Ouș le-a declarat anterior jurnaliștilor că nu a luat mită și are încredere în justiție: „Nu am comis nicio infracțiune de corupere, sunt sigură că instanța va examina obiectiv dosarul”.

În aprilie curent, fostul deputat democrat Constantin Țuțu a fost declarat nevinovat în dosarul crimei din Codrii Orheiului. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!