„Am moștenit de la fosta guvernare o gaură financiară de patru miliarde de lei”. Ministra Finanțelor, despre situația bugetului R. Moldova

„Am moștenit de la fosta guvernare o gaură financiară de patru miliarde de lei”. Ministra Finanțelor, despre situația bugetului R. Moldova

Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița a făcut publice date despre situația bugetului Republicii Moldova. Gavrilița a declarat că fosta guvernare „a lăsat moștenire o gaură de 4 miliarde de lei” în bugetul de stat. Potrivit ministrei, deficitul a fost creat din cauza „înghețării relațiilor cu partenerii străini”, dar și a adoptării legii salarizării de fostul Parlament. 

În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 12 iulie, Natalia Gavrilița a explicat care este situația bugetului Republicii Moldova. Gavrilița a declarat că bugetul statului este prejudiciat cu patru miliarde de lei. Totul din cauza „legilor proaste adoptate de fosta guvernare”.

„Voi vorbi despre starea bugetului și despre moștenirea pe care am primit-o de la fosta guvernare. Vreau să dau doar câteva cifre ca să fie pe înțelesul tuturor. În bugetul pentru anul 2019, la capitolul venituri, pe lângă acumulările de impozite și taxe, au fost planificate granturi din partea UE în valoare de 1,2 miliarde de lei. În condițiile suspendării relațiilor cu FMI și cu partenerii din Uniunea Europeană, aceste venituri nu puteau veni la buget”.

Publicitate

„La capitolul cheltuieli: Toată lumea știe că a fost adoptată legea salarizării, în grabă, înainte de alegeri, fără a fi pregătită suficient. În primul rând nu exista un registru al angajaților publici sau date care vor permite evaluarea impactului acestei legi. În al doilea rând, colegii din Ministerul Finanțelor au lucrat foarte mult la o arhitectură logică a acestei legi, dar deputații din Parlamentul precedent au introdus foarte multe amendamente populiste, care, de fapt, au schilodit intenția legii și au creat niște dezechilibre majore”, a explicat Natalia Gavrilița.

„În consecință, dacă ne uităm la executarea bugetului pentru prima jumătate de an deja vedem că cheltuielile pentru legea salarizării vor depăși cu mult un miliard de lei, suma care a fost planificată. Deja avem un deficit crescând cu două miliarde de lei mai mare decât cel planificat. Dar, pe lângă toate acestea, înghețarea relațiilor cu partenerii străini au pus la îndoială și sursele cu care se putea finanța acest deficit”. „Pentru soluționarea deficitului erau planificate resurse din partea FMI, UE și a Băncii Mondiale. Valoarea totală a acestor sume trebuia să fie de circa două miliarde de lei, iar în absența acestor resurse, probabil unica sursă de finanțarea erau împrumuturile de la bănci cu costuri mari pentru stat. Această gaură financiară pe care am moștenit-o de la fosta guvernare poate fi estimată la mai mult de patru miliarde de lei”, a conchis ministra Finanțelor.

Recent, șefa Executivului de la Chișinău, Maia Sandu a declarat, la o întrevedere cu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional din R.Moldova, că „programul cu FMI a fost suspendat din cauza deciziilor nepotrivite ale Guvernului precedent, în special cele care țin de amnistia fiscală, dar și alte decizii care au dezechilibrat bugetul Republicii Moldova”. „Noi am convenit decizii și măsuri concrete care ar echilibra bugetul și ar permite ca toate cheltuielile importante să poată fi achitate”, a mai adăugat prim-ministra.

Republica Moldova va primi tranșa de 46,5 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), a anunțat Maia Sandu, după întrevederea cu Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI în țara noastră. Totodată, prim-ministra a subliniat că programul de asistenţă financiară pentru Republica Moldova va fi extins până în martie 2020.

Anterior, fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu declara că în bugetul public nu există nici o gaură. Conturi cu miliarde de lei, zero restanțe la plăți, venituri mai mari decât în 2018. Sunt doar câteva dintre detaliile punctate de fostul ministrul al Finanțelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal