Usatîi susține că în timp ce PD era la putere, la raport ar fi avut acces „un număr limitat de oameni. Documentul nici nu era tradus în română”.

„Din toți cei care au avut acces la Kroll, doar două - trei persoane cunosc limba engleză. Plahotniuc a interzis să fie tradus, să nu afle nici ai lui. Era practic imposibil să obții informații. Stickul cu raportul Kroll și alte stickuri care nu țin de sistemul bancar le-am primit, în prima noapte, după ce am ajuns în țară. M-am întâlnit cu oamenii, cu simpatizanții, la Ghidighici. Oamenii îmi aduceau informații: iaca asta ține de tine, de Plahotniuc, de alte kiki-miki. Și eu tot puneam în buzunar. Având o euforie, am plecat la Bălți și la casa părintească și purtam stickurile cu mine. Am mers în Germania și voiam să le verific, dar de vreo patru-cinci ani folosesc doar tablete. Pe drum înapoi, am găsit un laptop, dăruit de Anul Nou și când mă uit acolo... Kroll”, a povestit Usatîi. 

Fostul primar de Bălți a spus că atunci când a citit conținutul stick-ului „i-a fost incomod”.

„I-am scris lui Slusari, un om foarte bun și onest. I-am scris că am partea a II-a și a III-a. A doua parte are 60 de pagini, deschizi pe a doua pagină și scrie că Kroll a dat toată informația la PG, PA și ARBI. Au trimis un an și două luni în urmă. Eu m-am gândit că dacă public, cineva va fugi și va ascunde activele, dar văzând cine sunt figuranții, am înțeles că toți deja au reușit să plece”, a mai spus Usatîi. 

Renato Usatîi susține că documentul Kroll ar arăta că fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi, de fapt, principalul beneficiar al fraudei bancare, cel care ar fi pus în practică schema cu ajutorul lui Ilan Șor.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!