UPDATE: Viorica Dăncilă, prim-ministra României, a declarat vineri că își menține opinia că nu este oportun ca Guvernul său să o susțină pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în competiția pentru postul de procuror-șef european. "Eu personal nu cred că este oportună o susținere, dar acest lucru îl vom stabili în forurile statutare", a declarat Dăncilă, citată de Hotnews.

Dăncilă crede că, înainte de a accede la astfel de funcție, "oricine trebuie să își lămurească semnele de întrebare care planează asupra lui".

Știrea Inițială:

Procurorul francez va fi numit la șefia Parchetului financiar european, post pentru care a fost audiat joi , 11 iulie. Jean-François Bohnert este practic retras din cursă de Franța, scrie sursa citată. Președintele francez Emmanuel Macron l-a favorizat pentru șefia Parchetului Național Financiar al Franței, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruța Kövesi. 

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidați care își mai disputau șefia Parchetului European, după ce cel de-al treilea candidat, germanul Andres Ritter, s-a retras. Fiecare dintre cei doi se bucura de susținerea unei instituții europene (Consiliul, respectiv Parlamentul European).  

Negocierile din primăvară pentru ocuparea postului nu au condus la un acord înainte de alegerile euro-parlamentare. Cele două instituții au convenit să se reunească din nou, în toamna acestui an.

Laura Codruța Kövesi a deținut șefia Direcției Generale Anticorupție din România între anii 2013-2018, perioadă în care DNA a instrumentat mai multe dosare de corupție pe numele unor politicieni de rang înalt. Ea a fost înlăturată de ministrul Justiței, Tudorel Toader, în iulie 2018. Ulterior, Kovesi a fost acuzată de abuz în serviciu de către Secția de Investigații a Infracțiunilor din Justiție (un organism specializat care anchetează magistrații, creat de guvernul social-democrat în 2018), dar Curtea de Casație și Justiție a declarat-o nevinovată. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!