„În cazul intervenirii vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial”, se arată în proiectul elaborat de deputații PSRM și ACUM.


Prin această măsură, actuala guvernare vrea să se asigure că persoana care va asigura interimatul funcției de procuror general nu va fi „un Harunjen 2”, a spus vicepreședintele Parlamentului și deputatul PAS, Mihail Popșoi.

„Noi, majoritatea parlamentară, dar și cetățenii, trebuie să avem grijă ca în această perioadă, cât va dura acest interimat, Procuratura să funcționeze bine, astfel încât toate dosarele de rezonanță să poată fi continuate sau pornite, astfel încât să nu existe dubii că Procuratura nu continuă să fie în mâinile lui Plahotniuc. Evident, dacă CSP va propune un candidat care va fi considerat, fie din motive de integritate, fie din alte motive, bănuiesc, risc să presupun că domnul președinte nu-l va accepta. Contăm pe discernământul lor să vină cu o persoană cu adevărat integră, profesionistă și atunci nu cred că vor fi probleme”, a explicat el.

Mihail Popșoi a refuzat să spună pe cine vede în această funcție. „Nu am convenit și nu cred că e corect să spunem pe cine vedem noi. Legislația spune că propunerea e a CSP-ului și noi nu avem de gând să modificăm acest aspect. Mizăm pe discernământul și buna-credință a CSP-ului, ca să propună o candidatură acceptabilă”, a menționat el.

Potrivit consilierului juridic al președintelui, Maxim Lebedinschi, fără această interpretare a legii de către Parlament, interimatul funcției urma să fie exercitat de cel mai în vârstă adjunct al procurorului general.

„În cazul în care acesta refuză interimatul, atunci se trece la următorul după vârstă. Pentru a opera alte modificări, este necesară modificarea legii cu privire la Procuratură. O interpretare eventuală a prevederilor legii se face prin lege, respectiv, are efect de modificare a acesteia sau instituirea unor norme mai clare. Dar ea va putea fi aplicată doar după momentul promulgării și publicării în Monitorul Oficial”, a explicat Maxim Lebedinschi.

Amintim că procurorul general, Eduard Harunjen și-a dat demisia joi, 11 iulie. El a invocat agravarea stării de sănătate. Concursul pentru ocuparea funcției urmează a fi organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!