Companiile legate de Plahotniuc care apar în actele pe care Usatîi le numește parte a raportului Kroll 2 (DOC)

Companiile legate de Plahotniuc care apar în actele pe care Usatîi le numește parte a raportului Kroll 2 (DOC)

În documentele pe care Renato Usatîi le-a prezentat presei ca fiind părțile 2 și 3 a raportului Kroll 2 apar firme legate de numele lui Vlad Plahotniuc. Aceste firme apar ca beneficiarele fraudei bancare. Printre ele se numără Finpar Invest, pe bunurile căreia CNA a depus recent sechestru, dar și OTIV Prime Holding, Prime Management, АО Gemeni sau Basconslux. De menționat că deocamdată autenticitatea acestor documente nu a fost confirmată. De acest lucru urmează să se ocupe comisia de anchetă a fraudei bancare, a anunțat președintele acesta Alexandru Slusari. 

Așadar, printre firmele menționate în așa-zisele acte lipsă din Kroll 2 sunt:

Prime Management SRL. Aceasta este o companie fondată de Vladimir Plahotniuc și Andrian Candu, în anul 2010. Potrivit paginii infodebit.md, firma a fost lichidată. Jurnaliștii RISE Moldova au găsit conexiuni dintre firma Prime Management și General Media Grup, OTIV Prime Real Estate, Finpar Invest.

Finpar Invest. Finpar Invest SRL se numără printre companiile vizate în Raportul Kroll 2 drept afiliate fostului șef al PDM, Vlad Plahotniuc. Acest lucru a devenit cunoscut după ce liderul PN, Renato Usatîi, a anunțat că deține Raportul Kroll 2 integral și a publicat fragmente din document, unde în premieră apare numele lui Vlad Plahotniuc.

Tot astăzi, Centrul Naţional Anticorupție a confirmat că sechestrele aplicate pe bunurile companiei Finpar Invest SRL au loc în dosarul fraudei din sistemul bancar, încă de la sfârşitul lunii iunie.

Rastel European Trade Corp: La finele lunii iunie 2019, vicepremierul și ministrul de Interne, Andrei Năstase, a cerut procurorului general să se autosesizeze și să dispună intentarea unei cauze penale în privința judecătorului Vladislav Clima. Năstase a prezentat o decizie luată de magistratul Clima în anul 2016, prin care acesta dispune încasarea unei sume de 700 de mii de dolari, de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi care, spune el, nu este altceva decât o companie-căpușă, care are legături strânse cu Metal Feros. Firma pe care Năstase o numește căpușă este Societatea pe Acțiuni Bălțimetreut, iar compania nerezidentă din Panama – Rastel European Trade Corp, scria atunci tv8.md.

OTIV Prime Real Estate BV. Aceasta a fost, din 2010 și până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc. Actualmente ambii sunt parteneri în Prime Management SRL.

Cea de-a doua firmă olandeză, OTIV Prime Media BV, este fondatoarea societății General Media Group SRL, care a deținut anterior posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. În prezent, beneficiarul final al două dintre ele, Prime TV și Publika TV este, oficial, însuși Vladimir Plahotniuc, scria Rise Moldova.

Gemeni. Raportul anual pentru 2013 al Casei de Comerţ Gemeni denota că circa 47,9% din acţiunile acestei companii erau deținute, în mod indirect de politicianul Vlad Plahotniuc, prin intermediul OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda. 

Ca urmare a apariției „Gemeni” în listă, compania a expediat o reacție. „Casa de Comerț “Gemeni” nu a avut credite neperformante sau relații viciate in ultimii 10 ani cu Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială sau Unibank. De asemenea, în această perioadă nici nu au fost deschise conturi în aceste instituții bancare sus menționate .Mai mult, pentru a evita orice dubiu în acest sens, acum doua săptămâni a fost solicitat Inspectoratului fiscal de stat să realizeze un control total a companiei, atât pentru perioada curentă, cât și pentru anii precedenți, acțiune care este deja în plină desfășurare începind cu data 08.07.2019. Pornind de la aceasta, Casa de Comerț Gemenii SA, face apel ca să se evite orice gen de speculații la adresa centrului comercial, care ar putea provoca daune de imagine, dar și pierderi financiare. Prin urmare, rugăm presa să evite menționarea Casei de Comerț “Gemenii” în contextul devalizării sistemului bancar”, a comunicat compania. 

Basconlux. În urmă cu câțiva ani, compania de construcţii Basconslux SRL a devenit favorita mai multor licitaţii publice şi a fost vizată în mai multe investigaţii jurnalistice, scrie anticorupție.md. Basconlux a fost fondată în anul 2003 de Nicolae Madan. În anul 2018, Basconlux a construit un ansamblu rezidențial pentru judecători. Firma, selectată de un grup de lucru constituit de Consiliul Superior al Magistraturii, a mai ridicat în trecut imobile cu locuințe pentru magistrați şi procurori. Basconslux a ajuns a în vizorul presei și după ce Ministerul Finanțelor a fost obligat, prin judecată, să transfere în conturile firmei circa 14 milioane de lei din bugetul public pentru lucrările de demolare ale Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate în anul 2007.

De menționat că anterior presa nu a scris despre alte denumiri care apar în așa-zisul raport: Longford Partners, Rowallan Overseas, Borgh Trades Corp, Tukumaan Limited. 

În așa-zisul raport se arată că un cont bancar ABLV legat de Longford a primit 24,5 milioane de dolari care ar fi putut avea legătură cu frauda bancară, scrie în actele publicate de Usatîi. Contul se pare că ar fi legat de administrarea afacerilor care au legătură cu Plahotniuc. Același cont a avut transferuri în valoare de 101 milioane de dolari între aprilie 2009 și octombrie 2014.

Contul legat de Rowallan Overseas a primit a primit opt milioane de euro, în perioada 2012-2014 în numele lui Plahotniuc.

Borgh Trades Corp avea și ea un cont la ABLV. În patru ani, între 2005 și 2009, pe acest cont au fost transferați 197 de milioane de dolari. De pe acest cont, pe numele lui Vlad Plahotniuc s-au transferat alte câteva milioane de euro, pe contul lui ING din Elveția.


Vedeți aici documentul integral:

Raportul Kroll 1 by on Scribd


Vezi și aceste știri
Havuzul muzical de la „Valea Trandafirilor” a fost redeschis

Havuzul muzical de la „Valea Trandafirilor” a fost redeschis

Violența domestică, în perspectivă. Care sunt principalele cauze potrivit cărora femeile sunt agresate

Violența domestică, în perspectivă. Care sunt principalele cauze potrivit cărora femeile sunt agresate

Ceban: În zona istorică a Chișinăului nu vor fi panouri publicitare, iar în pasajele subterane comerțul va fi interzis

Ceban: În zona istorică a Chișinăului nu vor fi panouri publicitare, iar în pasajele subterane comerțul va fi interzis

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Mărturisirile unei tinere de 16 ani, care a învins COVID-19: „Am trecut printr-o poveste...
 • Spectacole ale Teatrului „Eugene Ionesco” de care publicul poate a uitat deja
Cele mai populare
 • 1
  Reniță publică alte două materiale video cu Dodon și Plahotniuc (VIDEO)
 • 2
  Raionul Cahul revine la restricții mai dure: Piețele se închid, iar accesul în cimitire este interzis de Paștele Blajinilor
 • 3
  Oameni ca tine: Povestea farmacistei care, la 24 de ani, poartă la gât cheia avântului profesional (FOTO)
 • 4
  Igor Dodon le dă replica celor care îl acuză că nu poartă mască: „Oamenii au încredere în politicienii care sunt alături de ei” (VIDEO)
Autentificare
Creează cont