Concurs la Parlament: 23 de persoane vor lupta pentru două funcții de judecători ai Curții Constituționale

Concurs la Parlament: 23 de persoane vor lupta pentru două funcții de judecători ai Curții Constituționale

Peste 20 de candidați s-au înscris la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) din partea Parlamentului. În curând vor fi publicate dosarele pe pagina web a Legislativului, anunță deputatul Sergiu Litvinenco. Nouă persoane dintre aceștia s-au înscris și la concursul organizat de CSM pentru alte două funcții de judecători constituționali.

Deputatul Sergiu Litvinenco a publicat lista celor 23 de candidați: Constantin Lazari, Vladimir Grosu, Teodor Cârnaț, Andrei Negru, Angela Istrati, Alexandru Buruian, Nicolai Terzi, Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Nicolae Eșanu, Nicolae Roșca, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Valeriu Cuciuc, Pavel Midrigan, Domnica Manole, Andrei Coca, Ion Guceac, Alexandru Spoială, Victor Strătilă, Eugen Rusu, Nicolae Alexei și Nina Arabadji.

Deputatul ACUM anunță că în scurt timp vor fi publicate dosarele persoanelor pe pagina web a Parlamentului, iar cetățenii, societatea civilă, mass-media și persoanele interesate vor putea expedia opinii pe marginea candidaților înscriși în concurs în termen de 5 zile de la publicarea anunțului oficial pe pagina web a Parlamentului.

Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pentru concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii s-au înscris 14 candidați care vor lupta pentru două fotolii de judecători la Curtea Constituționale a Republicii Moldova. Nouă candidați dintre cei 23 înscriși la concursul organizat de Legislativ, Teodor Cârnaț, Vladimir Grossu, Oleg Potârniche, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Andrei Coca, Domnica Manole și Alexandru Spoială, s-au înscris și la concursul organizat de CSM pentru alte două funcții vacante de judecători la CC.

Amintim că, pe 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. Pe 26 iunie, i-au urmat exemplul și ceilalți judecători de la Înalta Curte. Totul după ce Comisia de la Veneția a constatat că instabilitatea politică din țară „a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.