„Cerem emiterea neîntârziată a mandatelor de arest pe numele principalilor beneficiari ai furtului miliardului – Vlas Plahotniuc și Ilan Șor, precum și anunțarea lor în căutare internațională. În ceea ce îl privește pe Vlad Filat, considerăm că acesta trebuie să aibă parte de un proces transparent, implicarea sa în fraudă fiind însă evidentă, la fel ca și a celorlalți doi, menționați mai sus, toți trei fiind necesar să primească o pedeapsă la fel de dură”, se arată în comunicatul liberalilor.

PL a mai cerut oamenilor legii să prezinte numele beneficiarilor furtului miliardului. „Solicităm prezentarea sumelor de la primul credit neperformant din anii ‘90, până la ultimul, cu punerea în aplicare a prevederilor legale corespunzătoare în privința lor. Orice încercare de protejare a unor persoane implicate precum: Alexei Greceanîi, Viorel Melnic (persoane apropiate lui Igor Dodon), Victor Topa și Viorel Topa (persoane apropiate lui Andrei Năstase) ș.a., va fi considerată drept complicitate la furtul miliardului”, a mai menționat Partidul Liberal.

Cerințele liberalilor nu se opresc aici. „Cerem identificarea și tragerea la răspundere a reprezentanților procuraturii, CNA, BNM etc., care au avut informații pertinente cu privire la furtul miliardului, au avut acces la aceste rapoarte Kroll, dar care au ascuns informația și au sabotat investigarea fraudei”, au mai menționat aceștia.

Nu se știe însă dacă PL s-a adresat doar presei sau dacă a depus o solicitare în acest sens la instituțiile competente.

Amintim că Renato Usatîi a publicat mai multe documente care ar fi partea a doua și a treia a raportului Kroll. Potrivit lor, beneficiarul furtului ar fi fost Vlad Plahotniuc, iar Ilan Șor – administratorul schemelor. Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a anunțat că va analiza autenticitatea materialelor publicate.

Anterior, colegii de partid ai lui Ilan Șor a spus că acesta este nevinovat. Și Vlad Plahotniuc a menționat, prin intermediul avocaților săi, că nu are nicio implicare în furtul miliardului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!